Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Νύχτα αγωνίας - Φόβοι για ισχυρότερο χτύπημα μετά τα 6,2 Ρίχτερ

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Νύχτα αγωνίας - Φόβοι για ισχυρότερο χτύπημα μετά τα 6,2 Ρίχτερ

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους, εκατομμύρια πολίτες στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές πέρασαν μια δύσκολη νύχτα μετά τη σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Παρότι δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες, ο σεισμός ήρθε να υπενθυμίσει, με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι η τουρκική μεγαλούπολη παραμένει εκτεθειμένη σε ένα ιδιαίτερα ενεργό σεισμικά ρήγμα.

Μετασεισμοί σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ. Ωστόσο, τα ξημερώματα της Πέμπτης καταγράφηκε δόνηση 4,2 Ρίχτερ, ενώ χιλιάδες πολίτες επέλεξαν να διανυκτερεύσουν σε ανοιχτούς χώρους, μακριά από τα κτίρια, ανάβοντας φωτιές για να προστατευτούν από το κρύο. Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Δεκάδες τραυματίες στην προσπάθεια διαφυγής

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πάνω από 230 άτομα τραυματίστηκαν, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να πηδήξουν από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα κατά τη διάρκεια του σεισμού. Η πλειονότητα των τραυματισμών ήταν ελαφράς μορφής και οι περισσότεροι πήραν εξιτήριο, χωρίς να υπάρχουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Η σεισμική δόνηση συνδέεται, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, με το δυτικό τμήμα του ρήγματος στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η περιοχή παραμένει επικίνδυνη, ενώ αναμένουν μεγαλύτερο σεισμό στο μέλλον, καθώς η συσσωρευμένη ενέργεια είναι πολύ μεγάλη.

Ο καθηγητής Μουράτ Ουτοκσού τόνισε πως η χθεσινή δόνηση «ίσως αποτελεί προάγγελο του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε εδώ και χρόνια», τονίζοντας πως το σεισμικό δυναμικό της περιοχής συνδέεται με τον καταστροφικό σεισμό του 1999.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση του διακεκριμένου σεισμολόγου δρ Νατσί Γκορούρ, ο οποίος δήλωσε πως «ο πραγματικός σεισμός που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7 Ρίχτερ». Με ανάρτησή του στο Χ, υπογράμμισε πως οι πρόσφατες δονήσεις «αυξάνουν την πίεση στο ρήγμα Kumburgaz», στο οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί ο ισχυρός σεισμός.

Επιφυλακτικοί οι Έλληνες σεισμολόγοι

Σε ανάλογο τόνο και οι εκτιμήσεις των Ελλήνων σεισμολόγων, με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να χαρακτηρίζει ανησυχητική την ακολουθία των μετασεισμών και να σημειώνει πως το τμήμα του ρήγματος που έδωσε τα 6,2 Ρίχτερ δεν είχε «σπάσει» έως τώρα, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλη συσσωρευμένη ενέργεια.

Όπως εξηγεί, το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, καθώς δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο σεισμών 6,2–6,5 Ρίχτερ στο άμεσο μέλλον ως εκτόνωση.

Αναφορικά με το εάν η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει ελληνικά ρήγματα, ο κ. Λέκκας δεν το αποκλείει, αν και –όπως είπε– δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιο ρήγμα ενδέχεται να επηρεαστεί.

«Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας. Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, το τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στη Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 – 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. Δηλαδή ο 7.5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική– δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο σεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε.

Κ. Παπαζάχος: Δύσκολο να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος
Ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη», αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.

Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.

Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.

Βίντεο από τη στιγμή της ισχυρής δόνησης

Τον ισχυρό σεισμό κατέγραψαν ζωντανά οι κάμερες του CNN Türk, την ώρα που βρισκόταν στον «αέρα» δελτίο ειδήσεων.

Το βίντεο, που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, δείχνει τη στιγμή που το στούντιο αρχίζει να ταλαντεύεται αισθητά, με τα φώτα και την κάμερα να κλυδωνίζονται. Όπως φαίνεται, η παρουσιάστρια προσπαθεί, έντρομη, να διατηρήσει την ψυχραιμία της προκειμένου να συνεχίσει το live που βρισκόταν σε εξέλιξη.