Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί για «κλιμάκωση και βία» αφού το Κόσοβο και η Σερβία απέτυχαν να συμφωνήσουν σε συνομιλίες που έγιναν στις Βρυξέλλες για επίλυση της διαφωνίας για τους για τις πινακίδες κυκλοφορίας που χρησιμοποιεί η σερβική μειονότητα στο Κόσοβο.
Μετά από πολλές ώρες συζήτησης από τις οκτώ η ώρα το πρωί, τα δύο μέρη δεν κατέληξαν σε λύση σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τζοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας των συνομιλιών.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών σήμερα και για τη βία που μπορεί να προκύψει στο πεδίο τις ερχόμενες μέρες», τόνισε.
Το Κόσοβα επιχείρησε φέτος να ζητήσει από την σερβική μειονότητα να αλλάξει τις παλιές πινακίδες κυκλοφορίας που χρονολογούνταν πριν από το 1999 όταν το Κόσοβο ήταν ακόμα κομμάτι της Σερβίας.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε την έντονη και βίαιη αντίδραση των Σέρβων που ζούσαν στο βόρειο μέρος της χώρας, αλλά το Κόσοβο είχε δηλώσει ότι θα επέβαλλε πρόστιμα.
Ο Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ προώθησε μια πρόταση που θα μπορούσε να αποτρέψει τις εντάσεις, που έγινε αποδεκτή από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αλλά όχι από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι.
Ο Μπορέλ δήλωσε ότι θα ενημερώσει τα κράτη - μέλη για το γεγονός ότι οι δύο χώρες επέδειξαν «έλλειψη σεβασμού των διεθνών νομικών τους υποχρεώσεων» και προειδοποίησε ότι δεδομένης της δέσμευσης τους να γίνουν μέλη του μπλοκ, θα πρέπει να δρουν ανάλογα.
«Η σερβική πλευρά ήταν απολύτως εποικοδομητική και δεχόμασταν τα κείμενα που είχαν αλλάξει δέκα φορές,αλλά η αλβανική πλευρά δεν ήθελε να αποδειχθεί τίποτα, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ήθελαν πάντα να πρσοθέτουν κάτι που προφανώς δεν ήταν δυνατόν», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ο Βούτσιτς. «Νύχτες χωρίς ύπνο και σίγουρα πολλές δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας», πρόσθεσε δίνοντας τον τόνο των εξελίξεων.
Ο Κούρτι, από την πλευρά του, είπε ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει περαιτέρω συναντήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, όχι μόνο για να ασχοληθεί με ένα θέμα.
"Δεν μπορούμε να είμαστε ανεύθυνοι και να μην αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά ζητήματα... Δεν μπορούμε να μετατραπούμε σε ηγέτες κρατών που ασχολούνται μόνο με πινακίδες αυτοκινήτων και δεν συζητούν πώς να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους", είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Η διαμάχη για τις πινακίδες έχει πυροδοτήσει εντάσεις για σχεδόν δύο χρόνια μεταξύ της Σερβίας και της πρώην αποσχισθείσας επαρχίας της, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και φιλοξενεί μια σερβική μειονότητα στο βορρά που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.
Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινα και εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Σερβίας.
Εκατοντάδες αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι από τη σερβική μειονότητα εγκατέλειψαν τις εργασίες τους νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε ότι οι ντόπιοι Σέρβοι πρέπει επιτέλους να αντικαταστήσουν τις πινακίδες αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από τις μη αναγνωρισμένες αρχές της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, με τις κρατικές του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Μπορέλ κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει αμέσως περαιτέρω βήματα σχετικά με την επαναταξινόμηση οχημάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να αναστείλει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας, επιτρέποντας στα δύο μέρη «χώρο και χρόνο» να βρουν λύση.