Η Γαλλία επέβαλε χθες νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες οκτώ πόλεις, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει πλέον τις 120.000 κατά μέσο όρο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ, και οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν όλο και αυστηρότερους περιορισμούς, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Οι κάτοικοι του Παρισιού και άλλων οκτώ πόλεων δεν θα έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν από το σπίτι από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Ο Μακρόν τόνισε πως η παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 135 ευρώ, ενώ κάλεσε τους περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες που επηρεάζονται να «ξεχάσουν» τις βραδινές επισκέψεις σε εστιατόρια και φιλικά σπίτια.
Φυσικά, μαζί με την ανησυχία για τη δημόσια υγεία αυξάνονται και οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας, που είχε αρχίσει να παρουσιάζει ανάκαμψη μέσα στο καλοκαίρι, με τη χαλάρωση πολλών περιοριστικών μέτρων, τώρα όμως οπισθοδρομεί.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης στη Γαλλία αντιδρούν έντονα στα νέα μέτρα, ενώ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η χώρα δεν θα αντέξει ένα δεύτερο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.
Και στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει ένα νέο κύμα περιοριστικών μέτρων.
Η Ολλανδία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα, βρίσκεται από χθες σε μερικό lockdown για τον επόμενο μήνα, με κλειστά εστιατόρια και μπαρ, όριο 4 ατόμων στις συναθροίσεις και απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών ποτών. Στον χορό των lockdown μπήκε χθες και η Βόρεια Ιρλανδία.
Στην Τσεχία, που καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων, η εκπαίδευση γίνεται εξ αποστάσεως και τα νοσοκομεία άρχισαν να αναβάλλουν τις ιατρικές επεμβάσεις που δεν επείγουν προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες για ασθενείς με Covid-19. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα έχουν κλείσει.
Στην Ισπανία, η περιφέρεια της Καταλονίας αποφάσισε ότι μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 15 ημέρες, και στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την επιβολή νέων περιορισμών σε δημόσιες συγκεντρώσεις, εστιατόρια, αθλητικές και σχολικές δραστηριότητες. Ο Κόντε είπε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να αποφευχθεί ένα εθνικό lockdown.