Σλοβενία: Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Αβέβαιο το μέλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού

Σλοβενία: Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Αβέβαιο το μέλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού

Οι Σλοβένοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, έχοντας να αποφασίσουν για την επανεκλογή ή μη του αμφιλεγόμενου, συντηρητικού απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 0 63χρονος Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται ότι αντιγράφει τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον φιλελεύθερο υποψήφιο Ρόμπερτ Γκόλομπ, έναν πρώην επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας ο οποίος στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική.

Ο 55χρονος Γκόλομπ έχει δηλώσει ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν «δημοψήφισμα για τη δημοκρατία στη Σλοβενία».

Τα εκλογικά κέντρα στη χώρα θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα (ο8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, με τον αριθμό των ψηφοφόρων να φτάνει το 1,7 εκατομμύριο σε συνολικό πληθυσμό 2 εκατομμυρίων.

«Ελπίζουμε ότι οι ελπίδες μας για αλλαγή δεν θα εξανεμιστούν», δήλωσε η Ίβα Μπάμπιτς η οποία συμμετείχε σε διαδήλωση στη Λιουμπλιάνα την Παρασκευή. Αν ο Γιάνσα παραμείνει στην εξουσία, «κινδυνεύουμε να περάσουμε το σημείο μετά το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή», εκτίμησε.

Η τριαντάχρονη χαιρέτισε «το ξύπνημα της κοινωνίας των πολιτών», καθώς από τον Μάρτιο του 2020, οπότε επέστρεψε στην εξουσία ο Γιάνσα, πραγματοποιήθηκαν στη Σλοβενία πολλές διαδηλώσεις.

Επιθέσεις

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η κυβέρνησή του «επέφερε επανειλημμένα πλήγματα στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς», επεσήμανε η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναφερόμενη στις «επιθέσεις» εναντίον του δικαστικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης.

Θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμμαχος του υπερσυντηρητικού Ορμπάν, ο Γιάνσα ανέστειλε επί μήνες την κρατική επιχορήγηση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας STA καθώς έκρινε ότι ήταν ιδιαίτερα επικριτικό προς την κυβέρνησή του.

Μπροστά στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός κατήγγειλε τους «γραφειοκράτες με τους υπερβολικούς μισθούς», ενώ ήρθε συχνά σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

Δύσκολη μάχη

Αν εκλεγεί, ο Γκόλομπ έχει υποσχεθεί να επιστρέψει «η κανονικότητα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κόμμα του, το Κίνημα της Ελευθερίας, συγκεντρώνει το 27,7% των ψήφων. Μπορεί όμως να βασίζεται στη στήριξη πολλών κομμάτων της κεντροαριστεράς για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο το οποίο διαθέτει 90 έδρες.

Το Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνσα φαίνεται να συγκεντρώνει το 24% των ψήφων, όμως θα δυσκολευτεί περισσότερο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Αν και στη γειτονική Ουγγαρία στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το θέμα δεν απασχόλησε τις πολιτικές συζητήσεις στη Σλοβενία, όπου όλα τα κόμματα συμφωνούν στη στήριξή τους προς το Κίεβο.

Ο Γιάνσα, ένθερμος αντιπαλος της Ρωσίας, μετέβη στην Ουκρανία στα μέσα Μαρτίου μαζί με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Τσεχίας, στην πρώτη επίσκεψη ξένων ηγετών στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα της συνέχειας.

«Σε δύο χρόνια κάναμε πολλά. Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε τέσσερα», δήλωνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε ένα προεκλογικό σποτ του, τονίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας παρά την πανδημία covid-19 και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή, γύρω στο 60% έναντι του 52% στις εκλογές του 2018, χάρη και στη μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών σε όλη τη χώρα προκειμένου να πείσουν κυρίως του νέους να ψηφίσουν.