Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να επιβληθεί στην Ουκρανία μια συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία εξέφρασαν Γερμανοί αξιωματούχοι.
Αρχικά, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Politico ανέφερε ότι αρνείται μία επιβεβλημένη στην Ουκρανία ειρήνη.
«Ο επόμενος στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει ειρήνη δια της επιβολής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύρραξης.
Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε από τη μεριά του ότι «δεν είναι ακόμη σαφές υπό ποιους όρους η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία».
Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Πέμπτη (13/02), προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι είναι λυπηρό που ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε υποχωρήσεις προς στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία πριν καν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Κατά τη γνώμη μου θα ήταν προτιμότερο να μιλήσει για το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή για ενδεχόμενες απώλειες εδάφους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.
Η Ρωσία θα παραμείνει απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης ακόμη και αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, τόνισε. «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι αυτή η απειλή, ακόμη και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, όποτε υλοποιηθεί, θα υποχωρήσει.
Για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να επενδύσουμε ταχύτερα στην άμυνά μας και στις αμυντικές μας ικανότητες. Η ειρήνη, αυτό δυστυχώς υπαγορεύει η εμπειρία αιώνων, μπορεί να διασφαλισθεί από θέση ισχύος», είπε.