Εκατοντάδες Σουδανοί πραγματοποίησαν χθες Κυριακή καθιστική διαμαρτυρία σε διάφορα σημεία του Χαρτούμ και των προαστίων του για τέταρτη συνεχή ημέρα, ζητώντας την αποχώρηση της στρατιωτικής χούντας που κατέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο.
Αν και μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν οι Σουδανοί πραγματοποιούν φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες κάθε εβδομάδα, το κίνημα απέκτησε νέα πνοή την Πέμπτη.
Τότε – επέτειο από τα τρία χρόνια από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Ομάρ αλ Μπασίρ—δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Απέναντί τους οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών. Απολογισμός: εννέα διαδηλωτές νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άλλες τόσες συλλήψεις, σύμφωνα με το φιλοδημοκρατικό συνδικάτο των γιατρών. Συνολικά από τον Οκτώβριο 114 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.
Η σουδανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι ξεκίνησε έρευνα «για τα γεγονότα που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες».
Μετά την Πέμπτη, την πιο αιματηρή ημέρα από την αρχή του έτους, οι διαδηλωτές δεν έχουν φύγει από τον δρόμο.
«Κανένας συμβιβασμός»
«Θα εξακολουθήσουμε να μαχόμαστε κατά των πραξικοπηματιών μέχρι τη δημιουργία κυβέρνησης που θα αποτελείται μόνο από πολίτες», δήλωσε ο Μουαγιάντ Μοχάμεντ που βρίσκεται σε έναν από τους καταυλισμούς που έχουν στήσει οι διαδηλωτές στο κέντρο του Χαρτούμ.
Μετά την «επανάσταση» που ανέτρεψε τον δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019 στρατιωτικοί και πολιτικοί συμφώνησαν να κυβερνήσουν από κοινού τη χώρα και να την οδηγήσουν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας.
Όμως στις 25 Οκτωβρίου ο στρατηγός Μπουρχάν συνέλαβε τους πολιτικούς με τους οποίους συγκυβερνούσε και βύθισε το Σουδάν στη βία αλλά και σε μια βαθιά οικονομική κρίση, διότι η διεθνής κοινότητα ανέστειλε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Χθες, όπως και στην «επανάσταση» του 2019, οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του γενικού επιτελείου στρατού, όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα των διαβόητων Δυνάμεων Άμεσης Υποστήριξης (FSR).
Το 2019 οι διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει στο σημείο αυτό επί επτά μήνες, παρά τις επανειλημμένες αιματηρές επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι FSR, που διοικούνται από τον δεύτερο στην ιεραρχία του στρατιωτικού καθεστώτος, τον Μοχάμεντ Χάμνταν Ντάγκλο, γνωστό και ως «Χεμέντι», περιπολούσαν και πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας.
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα.
Την καταστολή της Πέμπτης καταδίκασε η διεθνής κοινότητα η οποία επέκρινε «την ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας» και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας».
Ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις προκειμένου να ξεκινήσει εθνικός διάλογος προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Όμως σε αυτόν επιθυμούν να συμμετάσχουν μόνο οι στρατιωτικοί και οι σύμμαχοί τους, ενώ οι πολίτες θεωρούn ότι πρόκειται για μια «ψευδή» πολιτική λύση που έχει στόχο «να νομιμοποιήσει» το πραξικόπημα.