Σουηδία: Ανεξέλεγκτη η εγκληματικότητα, τη συνδρομή του στρατού εξετάζει η κυβέρνηση
AP Photo/Markus Schreiber
AP Photo/Markus Schreiber

Σουηδία: Ανεξέλεγκτη η εγκληματικότητα, τη συνδρομή του στρατού εξετάζει η κυβέρνηση

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κατάσταση με τις συμμορίες στη Σουηδία, αφού η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο πως πρόκειται να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της εγκληματικότητας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μόνο τον Σεπτέμβριο έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, κάλεσε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας και τον αρχηγό της αστυνομίας σε μια συνάντηση που έγινε την Παρασκευή.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», είπε ο Κρίστερσον κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας το βράδυ της Πέμπτης.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία», είπε ο Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι η βία επηρεάζει «ολοένα και περισσότερα παιδιά και εντελώς αθώους ανθρώπους».

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε. «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δε βλέπει κάτι παρόμοιο».

Ο Κρίστερσον υποστήριξε ότι η «ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική» και η «αποτυχημένη ένταξη», μαζί με την «πολιτική αφέλεια», ευθύνονται για την άνοδο της βίας των συμμοριών, αλλά είπε ότι η Σουηδία θα υιοθετήσει τώρα μια διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Όλα είναι στο τραπέζι, τόσο στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου όσο και των νόμων που πρέπει να αλλάξουν γρήγορα», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Ο Κρίστερσον πρόσθεσε ότι η Σουηδία θα επιδιώξει να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα, όπως περισσότερη επιτήρηση, ζώνες έρευνας και στερητικές της ελευθερίας ποινές.

Την Πέμπτη, η πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον κάλεσε την τρέχουσα κυβέρνηση να καλέσει τον στρατό για να χειριστεί τη βία. Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα "Dagens Nyheter", ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μίκαελ Μπίντεν είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει και να συνεργαστεί με τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Ανήλικοι επικοινωνούν με συμμορίες και ζητούν να διαπράξουν φόνους»

Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών που μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε χθες Παρασκευή ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας της χώρας, αφού τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά μέσα σε 24 ώρες προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις» ζητώντας να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Θόρνμπεργκ επικεφαλής της αστυνομίας της Σουηδίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μίας από αυτές τις συμμορίες. Τα περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ περιγράφοντας το σύστημα που ακολουθούν όταν θέλουν να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους: χρησιμοποιούν ανθρώπους εκτός των συμμοριών, συχνά ανήλικους. «Τους δίνουν όπλα και τη διεύθυνση» που πρέπει να πάνε για την επίθεση.

Τα θύματα είναι επίσης νέοι, τις περισσότερες φορές.

Σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καταγράφηκαν τρεις ανθρωποκτονίες, θύματα των οποίων ήταν μεταξύ άλλων ένας νεαρός 18 ετών και μία 25χρονη γυναίκα.

«Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να θέλουν να γίνουν δολοφόνοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ.

Ο Ματς Λίντστρεμ, αστυνομικός στην περιοχή της Στοκχόλμης που έχει εξετάσει πολλά μηνύματα μέσω των οποίων δίνονται οι εντολές για τους φόνους, επιβεβαίωσε ότι συχνά οι νέοι είναι αυτοί που ζητούν να αναλάβουν αυτά τα «συμβόλαια».


«Βλέπουμε ότι γράφουν: ‘Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες’», εξήγησε. Το κάνουν «για να αποκτήσουν στάτους, να γίνουν κάποιοι, για να έχουν ‘τον αέρα του δολοφόνου’», όπως του αποκάλυψε ένας νεαρός στη διάρκεια έρευνας.

Τον Αύγουστο του 2023, 69 ανήλικοι ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα το 2021.

«Αποτυχία της ενσωμάτωσης»

«Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», εκτίμησε η Καταρίνα Μπόγουαλ αξιωματούχος της Ουψάλας.

«Είναι πιθανό αυτό να συνδέεται με τη διαμάχη» σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών, πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον καταφέρθηκε εξάλλου κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν» σε αυτή την κατάσταση, εκτίμησε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία. Στο κοινοβούλιο έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ