Σε νομισματική κρίση παρόμοια με αυτή του 2021 φαίνεται να οδηγείται η Τουρκία μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζάς της να προβεί σε μείωση των επιτοκίων μεγαλύτερη των προβλέψεων που έδιναν οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές, τη στιγμή που ο πληθωρισμό υπερβαίνει το 83% και η ισοτιμία της λίρας έναντι του ευρώ να έχει φθάσει στο 0,055 έναντι 0,093 έναν χρόνο πριν.
Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μηνιαία μείωση επιτοκίων. Έτσι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται από 12% σε 10,5%.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές της αγοράς ανέμεναν μείωση κατά 100 μονάδες βάσης. Έτσι η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τους αιφνιδίασε, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η νομισματική πολιτική της χώρας, που κατευθύνεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βασίζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού αντί να κατευνάσει τον πληθωρισμό.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ο Ερντογάν ασπάζεται την ανορθόδοξη πεποίθηση ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, και όχι το αντίστροφο, και έχει αποκαλέσει την αύξηση των επιτοκίων «μητέρα κάθε κακού». Παράλληλα, χθες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματος του ότι θα αυξήσει τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών για το 2023 κατά 26 δισ.ευρώ, λόγω των αυξανόμενων απειλών στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, στον κόσμο.
Η πολιτική αυτή, η οποία προκαλεί συνεχώς την κριτική από τους οικονομολόγους, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος, της λίρας, η οποία, από την αρχή του χρόνου, έχει χάσει περίπου το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μειώθηκε τον Αύγουστο χάρη στη βοήθεια από τα έσοδα από τον τουρισμό, εξακολουθεί, όμως, να βρίσκεται στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs.
Όπως ανέφερε ο Daniel Wood, της William Blair Investment Management στο CNBC, «…η λίρα παραμένει αδύναμη, οι πραγματικές αποδόσεις είναι τεχνητά χαμηλές, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ελλειματικό. Αυτό έκανε τους διεθνείς επενδυτές να εγκαταλείψουν την αγορά ομολόγων σε τοπικό νόμισμα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια».