Η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα συμβάλει στην πίεση της Ρωσίας προς την ειρήνη
AP / Efrem Lukatsky
AP / Efrem Lukatsky
Ζελένσκι από Γερμανία

Η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα συμβάλει στην πίεση της Ρωσίας προς την ειρήνη

Με τους συμμάχους του Κιέβου συναντήθηκε την Πέμπτη (9/1) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για να συζητήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα έντεκα ημέρες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η  συνεδρίαση της «ομάδας επαφής» των εταίρων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, μια αμερικανική αεροπορική στρατιωτική βάση κοντά στη Φρανκφούρτη, θα είναι η τελευταία στην οποία θα συμμετάσχει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα συμβάλει «στην πίεση της Ρωσίας προς την ειρήνη» και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι «μία περίοδος ευκαιριών ανοίγεται με την προσεχή έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

«Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των συμμάχων είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να πιεσθεί η Ρωσία προς την ειρήνη», είπε. «Ας γίνουμε πιο πρακτικοί στην υλοποίησή της».

«Είναι σαφές ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο - σε 11 μέρες μόλις - μία στιγμή όπου οφείλουμε να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο, να στηριχθούμε ακόμη περισσότερο ο ένας στον άλλον και να επιτύχουμε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την στρατιωτική βάση του Ράμστάιν της Γερμανίας όπου διεξάγεται η διάσκεψη των συμμάχων της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει στην διάσκεψη των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμστάιν της Γερμανίας, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο ανατολικό μέτωπο και υπάρχουν φόβοι για την αλλαγή της στάσης της Ουάσινγκτον υπό την προεδρία Τραμπ.

Με την ευκαιρία της διάσκεψης στο Ράμστάιν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων διευκρινίζοντας ότι περιλαμβάνει «επιπλέον πυραύλους για την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και επιπλέον πυρομαχικά, κυρίως για τα συστήματα αέρος-εδάφους και άλλο εξοπλισμό για την υποστήριξη των ουκρανικών F-16».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου «να συμμετάσχουν ακόμη ενεργητικότερα» στην ανάπτυξη «οπλοστασίου drones» για την Ουκρανία, που έχουν αναδειχθεί ζωτικής σημασίας στον πόλεμο αυτόν, ενώ δήλωσε ότι η άδεια για την παραγωγή αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία. «Και είναι κάτι απολύτως εφικτό», είπε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε επίσης αναμένονται στη διάσκεψη.

Η Ουκρανία ανησυχεί ότι μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα μειωθεί δραστικά η βοήθεια που της παρέχει η Ουάσινγκτον, αλλά και ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει το Κίεβο να κάνει υποχωρήσεις έναντι της Ρωσίας.

Εδώ και εβδομάδες γίνονται εικασίες για τους όρους τυχόν ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο «24 ώρες» αφού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποιον τρόπο.

Αν και ανησυχεί ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως να μειώσει τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία, το Κίεβο ελπίζει παράλληλα ότι θα λάβει ισχυρές αποφάσεις.

Ο Ζελένσκι είχε εκτιμήσει στις αρχές του μήνα ότι ο «απρόβλεπτος» χαρακτήρας του Τραμπ μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι, υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ είχαν αναχθεί στον σημαντικότερο υποστηρικτή του Κιέβου μετά τη ρωσική εισβολή. Συνολικά έχουν προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 65 δισεκ. δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέλαβε την πόλη Κουράχοβε, στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από μάχες που διήρκεσαν τρεις μήνες.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι διεξάγει νέες «επιθετικές επιχειρήσεις» στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια Κουρσκ, χωρίς να αποκαλύψει τον στόχο τους, την ώρα που η Μόσχα έκανε λόγο για νέα ουκρανική επίθεση σε αυτή την περιοχή.

Όμως, η κατάσταση είναι σαφώς υπέρ της Ρωσίας, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους και τους τελευταίους μήνες επιταχύνει την προέλασή του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ουκρανία δέχθηκε τη Δευτέρα ακόμη ένα σκληρό πλήγμα με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν κάλεσε τους Ουκρανούς «να διεξάγουν ρεαλιστικές συζητήσεις για τα εδαφικά ζητήματα», ώστε να διευθετηθεί η σύγκρουση, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει «γρήγορη και εύκολη λύση».

Ακόμη και η Πολωνία, ένθερμη και πιστή υποστηρίκτρια του Κιέβου, άνοιξε την πόρτα – μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της – σε εδαφικές παραχωρήσεις «έπειτα από πρωτοβουλία της Ουκρανίας».