Του Γιάννη Μαντζίκου
Παρακάμπτοντας την προγραμματισμένη για εχθές επίσκεψη στη Μόσχα για να παρευρεθεί στις Βρυξέλλες για την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί σε λίγες ώρες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.
Η ατζέντα του Πομπέο είναι γεμάτη με θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την Ουκρανία, τη Συρία, τις διεθνείς συνθήκες όπλων, κυρίως όμως τη Βενεζουέλα.
Όσον αφορά τις Ουκρανία και Συρία, οι συζητήσεις δεν αναμένονται να τραβήξουν επί μακρόν, αφού όπως επισημαίνουν αναλυτές οι ΗΠΑ φαίνεται να αποδέχονται "κατά κάποιο τρόπο ότι η Ρωσία έχει τον πρώτο λόγο στην Ευρασία".
Στο θέμα των βαλλιστικών πυραύλων, οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε μια νέα συμφωνία παρά την πρόσφατη απόσυρσή τους από τη συμφωνία-ορόσημο για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Από τον Οκτώβριο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, επικαλούμενος τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας. Στο παρασκήνιο όμως, οι ειδικοί κάνουν λόγο για περιθώρια να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον μια νέα συνθήκη όσο και αναθεωρηθεί η START η οποία υπογράφηκε το 2010 και αφορά τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων. Πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης επί Τραμπ είναι ότι μια νέα συνθήκη που αφορά τα πυρηνικά όπλα πρέπει να περιλαμβάνει και την Κίνα.
Εκεί που ο Πομπέο δεν αναμένεται να κάνει βήμα πίσω είναι η Βενεζουέλα. Είναι γνωστό ότι η κρίση στην πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον με την πρώτη να στηρίζει με κάθε τρόπο τον Νικόλας Μαδουρο και την δεύτερη να υποστηρίζει την δημοκρατική μετάβαση υπό τον Χουάν Γκουαϊδο. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα της 30ης Απριλίου στην χώρα, ο Πομπέο είχε μια έντονη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ η οποία σημαδεύτηκε από αλληλοκατηγορίες. Στις 3 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε με την σειρά του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ίδιο ζήτημα.
Μιλώντας εξάλλου για το θέμα σε εκπομπή του δικτύου ABC, ο Πομπέο ήταν ξεκάθαρος "οι Ρώσοι και οι Κουβανοί πρέπει να φύγουν από τη Βενεζουέλα". Άλλωστε, πέραν της γεωπολιτικής και γεωγραφικής σημασίας που έχει η χώρα για τις ΗΠΑ, υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που κινεί τους υπολογισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων, οι εκλογές του 2020.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο ο Πομπέο αλλά και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον έχουν δώσει ουκ ολίγες ομιλίες στη Φλόριντα μια πολιτεία που κατοικείται από τις μεγαλύτερες κοινότητες λατινοαμερικανων εξόριστων που ξεριζώθηκαν συνέπεια των σοσιαλιστικών πειραμάτων που έγιναν στις χώρες τους.