Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, με το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της έντονης ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Στην Ουκρανία έφτασαν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα πρώτα φορτία αμερικανικού στρατιωτικού υλικού συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ουκρανικός στρατός διεξάγει ασκήσεις κοντά στην Κριμαία.
Η αποστολή του αμερικανικού αμυντικού υλικού στο Κίεβο έρχεται μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα, εν μέσω της έντονης ανησυχίας για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Η Ρωσία αρνείται πάντως κατηγορηματικά ότι προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή αμερικανικής αμυντικής βοήθειας στο Κίεβο εγκρίθηκε από την Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια προς υποστήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη συνεχιζόμενη προσπάθειά τους να υπερασπίζονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», αναφέρεται σε ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.
The first shipment of assistance recently directed by President Biden to Ukraine arrived in Ukraine tonight. This shipment includes close to
— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) January 22, 2022
200,000 pounds of lethal aid, including ammunition for the front line defenders of Ukraine. [1/2] pic.twitter.com/YeYanK0Px6
Στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία
Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει ασκήσεις κοντά στην Κριμαία εν μέσω εντάσεων, δημοσιεύοντας μάλιστα σχετικό βίντεο.
Ukrainian army conducts drills near Crimea amid tensions#UkrainianArmy #Ukraine #Crimea #Russia pic.twitter.com/zS8BWivHna
— Ruptly (@Ruptly) January 21, 2022
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία ανακοίνωσαν πως θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.
«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.
Πιο συγκεκριμένα, η Εσθονία πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες, Λετονία και Λιθουανία, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.
Ρωσικοί S-400 στη Λευκορωσία
Στον αντίποδα, 127.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά της Oυκρανίας. Επίσης, τρία αποβατικά σκάφη του ρωσικού βόρειου στόλου κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο, μέσω Γιβραλτάρ, με τελικό προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 να μετακινούνται προς τη Λευκορωσία. Την Παρασκευή, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι δύο μοίρες S-400 θα σταλούν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις τον Φεβρουάριο.
Οι κάτοικοι του Χαρκόβου φοβούνται ρωσική εισβολή
Οι κάτοικοι του Χαρκόβου (Χάρκιβ στα ουκρανικά), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά φοβούνται το χειρότερο, όπως μεταδίδει το Reuters, εν μέσω έντονης φημολογίας των τελευταίων ημερών για επικείμενη ρωσική εισβολή.
Την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας»
Οι διαπραγματευτές του «σχήματος της Νορμανδίας» θα συναντηθούν στο Παρίσι
Πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του «σχήματος της Νορμανδίας», τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα συναντηθούν στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη για συνομιλίες με αντικείμενη την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σήμερα μια πηγή της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Άντριι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση στο Παρίσι, αλλά είπε ότι η ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 26η Ιανουαρίου.
Οι συνομιλίες αυτές έρχονται σε μια περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και προειδοποιούν τη Μόσχα ότι θα υποστεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν εισβάλει στη γειτονική χώρα. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει μια εισβολή αλλά ζητά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Οι τετραμερείς συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας έχουν ως στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Κόζακ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Παρισιού, πρόσθεσε η πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Ο Κόζακ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η συνάντηση του κουαρτέτου επρόκειτο να γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Συνάντηση ΥΠΑΜ Ρωσίας - Βρετανίας
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δέχτηκε να συναντήσει στη Μόσχα τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, έγινε γνωστό σήμερα από μια πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
«Ο υπουργός Άμυνας είναι ευτυχής που η Ρωσία αποδέχτηκε την πρόσκληση» να συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί, ανέφερε η πηγή αυτή. «Δεδομένου ότι η τελευταία διμερής συνάντηση έγινε στο Λονδίνο το 2013, ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού πρότεινε να συναντηθούν στη Μόσχα», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο Γουάλας επιθυμεί να εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας, σημείωσε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι είναι σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για να διευθετηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες της συνάντησης.