Στις «Συμπληγάδες» δύο προέδρων και δύο κόσμων η Γεωργία
AP Photo/Pavel Bednyakov
AP Photo/Pavel Bednyakov

Στις «Συμπληγάδες» δύο προέδρων και δύο κόσμων η Γεωργία

Ως ημέρα ορόσημο στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της Γεωργίας θα καταγραφεί η σημερινή, καθώς η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι θα πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Ορμπέλιανι, στην Τιφλίδα, στον διάδοχό της Μικέιλ Καβελασβίλι, έναν ακροδεξιό πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι, που υποστηρίζεται από το κυβερνών λαϊκιστικό και αυταρχικό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο».

Η Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι επέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι δεν παραιτείται, έχοντας χαρακτηρίσει «παράνομο» το νέο Κοινοβούλιο, το οποίο προέκυψε από τις αμφιλεγόμενες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου. Πρόσφατα μοιράστηκε στο Facebook μια φωτογραφία από τον πρωτοχρονιάτικο διάκοσμο στην προεδρική κατοικία, προσθέτοντας: «Για να δούμε ποιος θα φύγει». Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Ηρακλί Κομπαχίντζε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Ας δούμε πού θα καταλήξει, πίσω από τα κάγκελα ή έξω από αυτά».

Ο διάδοχος της Ζουραμπιτσβίλι εξελέγη στις 14 Δεκεμβρίου από ένα σώμα 300 εκλεκτόρων που αποτελείται από τους κοινοβουλευτικούς, τοπικούς και περιφερειακούς εκπροσώπους. Ήταν η πρώτη έμμεση ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα. 

Αν και ρόλος της στο πολιτικό σύστημα της χώρας είναι περισσότερο τελετουργικός, η δυναμική στάση της υπέρ της ευρωπαϊκής επιλογής της Γεωργίας στο δίλημμα «Ρωσία ή Ευρωπαϊκή Ένωση» έχει καταστήσει την Γεωργιανή απερχόμενη πρόεδρο σε συμβολική ηγέτιδα της αντιπολίτευσης -που κινδυνεύει πλέον με φυλάκιση.

Εδώ και ένα μήνα η Γεωργία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις με τους πολίτες να απαιτούν την επιστροφή της χώρας στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεξαγωγή νέων και αδιάβλητων βουλευτικών εκλογών. Άγρια είναι η καταστολή και εκατοντάδες οι συλληφθέντες, ωστόσο δεν κάνουν πίσω.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Νοεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Κομπαχίντζε ανακοίνωσε ότι η Τιφλίδα θα αναβάλει την υποψηφιότητά της για την ΕΕ μέχρι το 2028. Το κίνημα έχει ενώσει ένα ευρύ φάσμα ομάδων, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, γυναικών, επαγγελματιών από διάφορους κλάδους, υπό το κοινό όραμα για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Οι συγκεντρώσεις απέκτησαν γρήγορα δυναμική, με τους αριθμούς των διαδηλωτών να ξεπερνούν τις 200.000 και να εξαπλώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 80% των 3,7 εκατομμυρίων Γεωργιανών πολιτών που ζουν στις ελεγχόμενες από την Τιφλίδα περιοχές (πλην των ελεγχόμενων από τη Ρωσία επαρχιών Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας) θέλει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κρίση βαθαίνει» δήλωσε η Γεωργιανή πρόεδρος σε ομιλία της σε μία από τις πρόσφατες διαδηλώσεις. «Η απομόνωση της χώρας αυξάνεται, γεγονός που σημαίνει ότι μένουμε με τους περιορισμένους πόρους μας. Αυτό είναι εμφανές στην οικονομία και στην καθημερινότητα, καθώς αυτή η βαθιά, καθολική κρίση γίνεται όλο και πιο ορατή. Θα μπορούσε να φτάσει σε επικίνδυνο σημείο, κάτι που, προφανώς, το κυβερνών κόμμα δεν βλέπει ή επιλέγει να αγνοήσει. Συμπεριφέρονται σαν να είναι όλα μια χαρά» δήλωσε.

Και κατέληξε πως μόνο μία επιλογή έχει απομείνει: η προκήρυξη νέων εκλογών εντός συμφωνημένου χρονικού πλαισίου και με συμφωνημένους όρους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Αυτή είναι η απαίτηση του λαού, η δική μου απαίτηση, η απαίτηση των πολιτικών κομμάτων, η απαίτηση των απλών πολιτών - η απαίτηση όλων, η ισχυρή συλλογική βούληση όλων των διαδηλωτών και των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί εδώ» ανέφερε.

Οι διαδηλώσεις εξακολουθούν να είναι έντονες και οι ειδικές δυνάμεις κατηγορούνται για βάναυση καταστολή, με τον πρωθυπουργό Ηρακλί Κομπαχίτζε να διαμηνύει ότι «εξέγερση στη Γεωργία δεν θα υπάρξει» και να επαναλαμβάνει άνευ στοιχείων ότι οι διαδηλώσεις «χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό» -υπονοώντας πόσο απαραίτητος ήταν ο νόμος περί «ξένης επιρροής» με τον οποίο άνοιξε προ μηνών ο Ασκός του Αιόλου.

Οι «βίαιες προσπάθειες εξωτερικής επιβολής ψευδοφιλελεύθερων αξιών» θα τελειώσουν σύντομα υποστηρίζει ο εξορμόμενος εκ Ρωσίας ολιγάρχης Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του «Γεωργιανού Ονείρου», πραγματική πηγή εξουσίας στη χώρα. Την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις για «υπονόμευση του δημοκρατικού και ευρωατλαντικού μέλλοντος της Γεωργίας προς όφελος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στο «Γεωργιανό Όνειρο» και την κυβέρνηση ελπίζουν τώρα σε μία αλλαγή της στάσης από τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη καθηκόντων για δεύτερη προεδρική θητεία από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μπορεί να είναι λιγότερο «ευαίσθητος» σε θέματα θεσμικής τάξης και δημοκρατικών δικαιωμάτων και να ακολουθήσει μία πιο συγκαταβατική πολιτική έναντι της Ρωσίας. 

Τα επόμενα βήματα της Ζουραμπιτσβίλι παραμένουν άγνωστα. Δύο πηγές που μίλησαν πρόσφατα μαζί της και επικαλείται ο Guardian είπαν ότι εξακολουθεί να «ζυγίζει» τις επιλογές της. Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν το να ωθήσει την αστυνομία στο να την απομακρύνει βίαια από το προεδρικό μέγαρο ή να οργανώσει μία μαζική συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο την ημέρα της ορκωμοσίας και να δημιουργήσει ένα παράλληλο γραφείο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες που είναι πιθανό να συνοδευτούν από σκληρότερη καταστολή.

«Δεν έχουμε τρόπο να κάνουμε πίσω, γι' αυτό συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε. Βρισκόμαστε σε κίνδυνο κάθε μέρα […] Θα υπερασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον της χώρας μας μέχρι τέλους και η Ρωσία δεν θα μας το πάρει» έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο Liberal η Τεόνα Τσχομελίτσε, βραβευμένη ανεξάρτητη δημοσιογράφος, blogger, δημιουργός περιεχομένου και εκτελεστική διεθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Mediavoice».