Του Γιώργου Παυλόπουλου
«Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της Γερμανίας, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική για την οποία δεν υπάρχει παρά ελάχιστη υποστήριξη. Η «ευρωπαϊκή λύση», την οποία επικαλείται εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δεν υπάρχει πλέον. Η ίδια έχει ακόμη τη δυνατότητα να κάνει στροφή. Θα συνιστούσε δε έξυπνη κίνηση και όχι ένδειξη αδυναμίας να διορθώσει τη στάση της σε αυτό το θέμα. Η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να το κάνει, προτού είναι πολύ αργά».
Το απόσπασμα αυτό από τη θέση της εφημερίδας Bild, η οποία ταρακούνησε το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία με την αποκάλυψή της για τελεσίγραφο δύο εβδομάδα προς την καγκελάριο από τον Βαυαρό εταίρο της και υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, είναι αποκαλυπτικό των πιέσεων που ασκούνται με αφορμή το προσφυγικό. Με στόχο, πρακτικά, να σφραγιστούν ερμητικά οι πύλες της Γερμανίας για τους πρόσφυγες, μεταφέροντας όλο το βάρος στις χώρες της πρώτης γραμμής -Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.
Αυτό απαιτεί επισήμως ο Ζέεχοφερ, ο οποίος δηλώνει σε συνεργάτες του, αναφερόμενος στην Μέρκελ, ότι «δεν μπορώ πλέον με αυτή τη γυναίκα»: Να υπάρξει σχετική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας το αργότερο ως τη σύνοδο κορυφής της 28-29 Ιουνίου ή, σε αντίθετη περίπτωση, το Βερολίνο να κινηθεί μόνο του, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και κηρύσσοντας και τυπικά νεκρή την ευρωπαϊκή πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φτάνει να απειλεί ότι θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που του δίνει το σύνταγμα και θα νομοθετήσει έστω και μόνος του εάν η Μέρκελ δεν συναινέσει -κάτι που, προφανώς, θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση και πιθανότατα, θα οδηγήσει τη χώρα εκ νέου στις κάλπες.
Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι οι κυβερνώντες θα κάνουν τα πάντα ώστε το τελευταίο σενάριο να μην επαληθευτεί. Κι αυτό διότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, προκαλούν κυριολεκτικά τρόμο: Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός φέρεται να χάνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, με την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) να υποχωρεί στο 30% και τους Σοσιαλδημοκράτες στο 16%. Μάλιστα, σε απόσταση αναπνοής από το SPD βρίσκεται πλέον τόσο η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) όσο και οι Πράσινοι, με 15-16% και 12-14% αντιστοίχως.
Έκτακτη σύνοδος με Ιταλία, Ελλάδα
Η πίεση αυτή αναγκάζει την Μέρκελ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, να επιχειρήσει συνεννόηση με τις χώρες της πρώτης γραμμής -Ιταλία και Ελλάδα, με συμμετοχή της Αυστρίας και ενδεχομένως της Ισπανίας. Πιθανώς μέσω μιας μίνι συνόδου κορυφής της επόμενες ημέρες και πριν το ραντεβού των «28» και με στόχο να ζητήσει την κατανόηση και τη συνδρομή τους για να ξεπεράσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Όμως έτσι, όπως όλοι καταλαβαίνουν, θα ανοίξει ένα ατέρμονο δούναι και λαβείν και θα τεθεί στο τραπέζι το σύνολο των σχέσεων και ισορροπιών εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times o Βόλφγκανγκ Μίνχαου, «Η πολιτική κρίση στη Γερμανία αφορά το μέλλον της Ευρώπης». Ο αρθρογράφος καταλήγει, μάλιστα, ως εξής: «Η φωτογραφία από τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά, που δείχνει την Μέρκελ σε επιθετική στάση απέναντι στον Τραμπ, δεν είναι παρά μια οφθαλμαπάτη. Στην πράξη, η κ. Μέρκελ δεν είναι σε θέση να σταθεί απέναντι σε κανέναν, ούτε καν τον κ. Ζέεχοφερ»...
AP Photo/Matthias Schrader