Ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σε περίπτωση που ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Τα μέτρα που εξετάζονται θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην αναχρηματοδότηση του ρωσικού κρατικού χρέους, οικονομικές κυρώσεις και στόχευση προσώπων που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Δυτικοί σύμμαχοι εργάζονται σε μια σειρά εμπορικών μέτρων που αφορούν βασικά προϊόντα και συγκεκριμένους τομείς.
Τι θα προβλέπουν οι νέες κυρώσεις
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι εταίροι του συνεργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες για τον καθορισμό των λεπτομερειών του πακέτου, το οποίο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Τα νέα μέτρα προχωρούν ακόμα περαιτέρω από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Μόσχα το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Παρότι οι Δυτικοί σύμμαχοι δέχονται ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν σε περίπτωση εισβολής, δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες των μέτρων και τις συνέπειες μιας ρωσικής επιθετικής και αποσταθεροποιητικής ρωσικής συμπεριφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης προειδοποιούν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για μια περιορισμένη εισβολή στις συγκεκριμένες περιοχές. Πάντως, η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, με τις σχεδιαζόμενες οικονομικές κυρώσεις θα απαγορευτούν στις μεγάλες ρωσικές τράπεζες να προχωρούν σε ορισμένες διατραπεζικές συναλλαγές σε δολάρια.
Οι πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις φαίνεται ότι θα περιλαμβάνουν πάγωμα κεφαλαίων τραπεζών και επιχειρήσεων που σχετίζονται με το κράτος, καθώς και την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές, τον δανεισμό και την πρόσβαση στις κεφαλαιοαγορές. Επίσης, στο στόχαστρο είναι πιθανό να τεθούν και ρωσικές τράπεζες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Στόχος των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων είναι με τις νέες κυρώσεις να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες, καθώς και για παράπλευρες απώλειες στις δικές τους οικονομίες και εταιρείες.
Το φυσικό αέριο
Επίσης, ΗΠΑ και ΕΕ συνεργάζονται για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει χωρίς φυσικό αέριο η Γηραιά Ήπειρος σε περίπτωση που η Ρωσία «κλείσει τις στρόφιγγες», αντιδρώντας σε νέες κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε - αποτέλεσμα συνομιλιών πολλών εβδομάδων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ - ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσαν ότι δεσμεύτηκαν για «συνεχή, επαρκή και έγκαιρη παροχή» ορυκτού αερίου στην Ευρώπη.
Πάντως, σκέψεις για αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift φαίνεται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν, παρότι όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι βρίσκεται τεχνικά ακόμα στο τραπέζι, καθώς αποτελεί μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει χάος και στις δυτικές οικονομίες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα, εκτός από τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ και η ΕΕ σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μια σειρά εμπορικών περιορισμών, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ελέγχους και απαγορεύσεις εξαγωγών σε τομείς όπως η τεχνολογία αλλά και οι ημιαγωγοί, η αεροδιαστημική, η άμυνα κλπ. Επίσης, εξετάζονται περιορισμοί σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και την εισαγωγή επιλεγμένων μετάλλων, όπως ο χάλυβας και ο σίδηρος.