Στόλτενμπεργκ: Επίκειται θετικό μήνυμα για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
AP
AP

Στόλτενμπεργκ: Επίκειται θετικό μήνυμα για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει ένα θετικό μήνυμα για την πορεία προς την ένταξη την Τρίτη, καθώς οι ηγέτες της συμμαχίας συναντώνται για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής που έφερε τον πόλεμο στο κατώφλι τους.

Οι διαιρέσεις μεταξύ των 31 μελών της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας σχετικά με την εισδοχή της Ουκρανίας σημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει μια ευθεία πρόσκληση προς το Κίεβο να ενταχθεί, κάτι που η Μόσχα, ο επικυρίαρχος της χώρας από τη σοβιετική εποχή, λέει ότι θα απειλούσε την εθνική της ασφάλεια.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το Κίεβο θα λάβει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και χαλάρωση των τυπικών όρων για να ενταχθεί σε ένα νέο σχήμα συνεργασίας με τη συμμαχία, με το λεγόμενο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας να πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση την Τετάρτη.

«Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα θετικό και ισχυρό μήνυμα για την Ουκρανία και την πορεία προς τα εμπρός για την ένταξη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ λίγες ώρες πριν φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε επίσης ότι η σύνοδος θα στείλει ένα "θετικό μήνυμα" σχετικά με την υποψηφιότητα του Κιέβου για ένταξη. Οι διπλωμάτες ήταν αισιόδοξοι καθώς οι διαπραγματευτές πλησίαζαν στην τελική συμφωνία.

Η σύνοδος κορυφής πρόκειται επίσης να εγκρίνει τα πρώτα ολοκληρωμένα σχέδια του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου για την άμυνα έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Ρωσία.

«Δυτική χειραγώγηση»

Η Μόσχα επέκρινε εκ των προτέρων τη διήμερη σύνοδο κορυφής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προέβλεψε ότι θα είναι «ένα πολύχρωμο θέαμα σύμφωνο με τις χειρότερες παραδόσεις της δυτικής χειραγώγησης».

Ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ενταχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχουν διαφωνήσει σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να συμβεί μετά και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρόκειται να παραστεί στη συγκέντρωση του Βίλνιους, πιέζει το ΝΑΤΟ να δώσει στη χώρα του μια σαφή πορεία προς την ένταξη, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σύντομα μετά το τέλος του πολέμου.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη έχουν υποστηρίξει τη στάση του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη συλλογική ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά.

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ήταν πιο προσεκτικές, επιφυλακτικές για οποιαδήποτε κίνηση που φοβούνται ότι θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία και ενδεχομένως να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο.