Τον δρόμο των εκλογών δείχνουν στον Ζόραν Ζάεφ οι βουλευτές του VMRO που ομοφώνως αποφάσισαν την καταψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που προωθήθηκαν στη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα, δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή, οι εγγεγραμμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ως ομιλητές στη συζήτηση ζήτησαν τη διαγραφή τους και κάλεσαν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αποχώρησαν, χωρίς να υπάρχει διαρροή μεταξύ των βουλευτών από το χώρο της Βουλής και αναμένουν είτε την ολοκλήρωση της διαδικασίας είτε τη διακοπή της συζήτησης και την έναρξη της ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα διαπιστωθεί εμπράκτως κατά πόσο δύναται ο Ζόραν Ζάεφ να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που προβλέπει το Σύνταγμα ή όχι.
«Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν ειπωθεί όλα και δεν υπάρχει αναγκαιότητα συνέχισης της συζήτησης αναφορικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, καθώς και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει απορριφθεί από τον λαό στο δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του VMRO-DPMNE και της συμμαχίας του καλούν τους συναδέλφους τους από την κυβερνώσα πλειοψηφία να αποσύρουν τις υπολειπόμενες ομιλίες και παρουσιάσεις τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση τύπουπου εκδόθηκε από το κόμμα.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει ανακοινώσει ότι στην περίπτωση που οι αλλαγές δεν υπερψηφιστούν τότε προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές.
Προς το παρόν πάντως το πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές που αυτή συνεπάγεται, παραμένει ασαφές.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πάντως έχει ήδη απορρίψει κάθε προσπάθεια να συμφωνήσει με τις αλλαγές και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ενδεικτικό ότι αρνητική ήταν και η απάντησή του στην επιστολή που έλαβε από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουές Μίτσελ, τονίζοντας πως «η Συμφωνία είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα της χώρας μου και, ως τέτοια, είναι μη αποδεκτή από το VMRO-DPMNE και για την πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κάτι που στην πράξη κατέστη σαφές στο πρόσφατο δημοψήφισμα».
Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να ευχαριστήσει τον Μίτσελ για τη στήριξη που παρέχει στη χώρα του αναφορικά με την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο για το κόμμα του όσο και για τους πολίτες. «Ελπίζω ότι πολύ σύντομα η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα αποτελεί τμήμα των οικογενειών τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, αλλά ως μία περήφανη και αξιοπρεπής χώρα και όχι ταπεινωμένη και αναξιοπρεπής», προσθέτει, για να καταλήξει: «Η πιο σκοτεινή ώρα είναι πριν την αυγή».
AP Photo/Boris Grdanoski