Τραμπ σε Ζελένσκι : Τζογάρεις με Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο  - Γύρνα πίσω όταν είσαι έτοιμος για ειρήνη (vid&pics)
AP Photo
AP Photo
Όλοι οι διάλογοι

Τραμπ σε Ζελένσκι : Τζογάρεις με Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο - Γύρνα πίσω όταν είσαι έτοιμος για ειρήνη (vid&pics)

Ναυάγησε πριν αρχίσει σχεδόν η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολόντιμιρ Ζελένσκι. To βράδυ της Παρασκευής, σε μια πρωτόγνωρη σκηνή για την ιστορία των συναντήσεων ηγετών στον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν σε μια συζήτηση, γεμάτη ένταση, φωνές, σε ένα Οβάλ Γραφείο γεμάτο θυμό.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο πριν από μια εκδήλωση στην οποία αναμενόταν να υπογράψουν συμφωνία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη βιομηχανία ορυκτών της Ουκρανίας. Όμως ο Ζελένσκι αμφισβήτησε ανοιχτά τον Τραμπ για την πιο ήπια προσέγγισή του απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ουκρανό πρόεδρο επίσης να αντικρούει ισχυρισμούς ότι ουκρανικές πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια μετά από τρία χρόνια πολέμου.

Κάτι που όπως φάνηκε εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε στον Ουκρανό ομόλογό του να συνάψει μια συμφωνία «ή θα σας παρατήσουμε». Έτσι, έμεινε στα χαρτιά η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, ενώ ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν είναι έτοιμος για ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, μετά την έντονη συζήτηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο, με τον Ουκρανό πρόεδρο να αποχωρεί πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Αποφάσισα ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για Ειρήνη. Εκείνος πιστεύει ότι η εμπλοκή μας του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω πλεονέκτημα, θέλω ΕΙΡΗΝΗ. Δεν σεβάστηκε τις ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο. Μπορεί να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για Ειρήνη», έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

 

Όλοι οι διάλογοι

Με πολύ σκληρό ύφος και σχεδόν εκβιαστικό λόγο, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, επιτέθηκαν στον Ουκρανό πρόεδρο, λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές για τις σπάνιες γαίες.

O Αμερικανός πρόεδρος και ο Τζέι Ντι Βανς μίλησαν υποτιμητικά στον Ζελένσκι και σε πάρα πολύ αυστηρό τόνο, μπροστά στις κάμερες, με τον ίδιο να προσπαθεί να αμυνθεί, ενώ τον κατηγόρησαν και για αχαριστία. Ειδικότερα οι διάλογοι που εκτυλίχθηκαν έχουν ως εξής:

  • Τράμπ: Επέτρεψες στον εαυτό σου να βρεθεί σε πολύ δύσκολη
  • Ζελένσκι: Είμαι πρόεδρος σε περίοδο πολέμου
  • Τραμπ (με μορφασμούς): Σου δώσαμε 350 δισ. δολάρια. Τη μία δηλώνεις πως δεν θες κατάπαυση του πυρός, την άλλη δεν θες το ένα, το άλλο...
  • Ζελένσκι: Θα θέλαμε εγγυήσεις ασφαλείας
  • Tραμπ: Η χώρα σου είναι σε μεγάλους μπελάδες. Ανθρωποι πεθαίνουν. Ξεμένεις από στρατιώτες. Εάν δεν είχατε λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες
  • Ζελένσκι: Παλεύουμε με δύναμη και εναντιονόμαστε στον κατακτητή. Και σε τρεις μέρες είχε ο Πούτιν ότι θα είχε τελειώσει ο πόλεμος. Μην συμβιβαστείς με τον δολοφορόνο Πούτιν
  • Τραμπ: Δεν είμαι σύμμαχος με κανέναν. Μόνος με τις ΗΠΑ για το καλό του πλανήτη. Θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων. Δεν έχει χαρτιά στα χέρια σου. Με εμάς στο πλάι σου αρχίζεις να αποκτάς... Τζογάρεις έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
  • Ζελένσκι: Δεν ήρθα να παίξω χαρτιά.
  • Βανς: Δεν έχεις πει ούτε ένα ευχαριστώ. Αυτό που κάνει ο Πρόεδρος είναι να δώσει λύση, να τερματίσει ο πόλεμος και να σωθεί η χώρα σου. Αυτό που κάνει τις ΗΠΑ μεγάλες είναι η διπλωματία τους
  • Ζελένσκι: Για ποια διπλωματία μιλάς; Ο Πούτιν έχει σπάσει κάθε συμφωνία με πολλούς ηγέτες
  • Τραμπ: Με τον Μπάιντεν που δεν ήταν έξυπνος, τον Ομπάμα και τον Μπους. Γιατί; Δεν τους σεβόταν. Εμένα με σέβεται
  • Βανς: Είσαι ασεβής, κάνεις προπαγάνδα
  • Ζελένσκι: Η χώρα μου πολεμάει από την αρχή. Ο πόλεμος αυτός είναι κακός για όλους και για εσάς. Μπορεί να μην το αισθάνεστε σήμερα αλλά στο μέλλον.. (παρεμβαίνει ο Τραμπ οργισμένος)
  • Τραμπ: Μη μας λες πώς θα αισθανθούμε. Δεν είσαι σε θέση να μας επιβάλεις τι θα κάνουμε. Είσαι σε δύσκολη θέση και δεν έχεις τα χαρτιά να παίξεις μαζί μας. Τζόγαρες με τις ζωές εκατομμυρίων και με Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τι κάνεις είναι προσβλητικό για τη χώρα μας
  • Ζελένσκι: Νομίζεις πως αν μιλάς δυνατά... λέει ο Ζελένσκι στον Βανς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τον διακόπτει
  • Τραμπ: Σου έδωσα δύναμη για να είσαι σκληρός. Δεν νομίζω ότι θα ήσουν σκληρός χωρίς τις ΗΠΑ. Ο λαός σου είναι πολύ γενναίος, αλλά είτε θα κάνεις συμφωνία είτε εμείς είμαστε εκτός. Αν βγούμε, θα το παλέψεις, αλλά δεν έχεις τα χαρτιά. Όταν υπογράψεις τη συμφωνία θα είσαι σε πολύ καλύτερη θέση. Όμως συμπεριφέρεσαι σαν να μην είσαι ευγνώμων γι' αυτό που κάνουμε, και δεν είναι ωραίο
  • Βανς: Ήρθες να κάνεις κήρυγμα μπροστά στα αμερικανικά ΜΜΕ. Είναι ασέβεια αυτό. Έχεις πει μια φορά ευχαριστώ;
  • Ζελένσκι: Πολλές φορές

Υπήρξε κι άλλη ένταση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι:

  • Ζελένσκι: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ευρώπη, γιατί έχει κάνει πολλά για μας.
  • Τραμπ: Αλήθεια; Μπορεί να έκαναν, αλλά έδωσαν πολύ λιγότερα από εμάς.
  • Ζελένσκι: Όχι.
  • Τραμπ: Πολύ λιγότερα.
  • Ζελένσκι: Οχι.
  • Τραμπ: Λιγότερα.
  • Ζελένσκι: Οχι.
  • Τραμπ: Καλά...

Στο τέλος, ο Τραμπ, προσπαθώντας να χαλαρώσει το τεταμένο κλίμα, είπε: «Ο Ζελένσκι δεν είναι και πολύ ευγνώμων, αλλά όλο αυτό που συνέβη θα είναι πολύ καλό τηλεοπτικά». Αυτή η απαξίωση στον Ζελένσκι έκανε τους πάντες να νιώθουν άβολα στην αίθουσα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Ουκρανής πρέσβη στις ΗΠΑ, Οκσάνα Μαρκάροβα, που σχεδόν... έκλαιγε.

Στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, που θα ακολουθούσε τη συνάντηση, θα ανακοινωνόταν η υπογραφή της συμφωνίας για αμερικανική πρόσβαση σε ουκρανικά ορυκτά.  Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Τραμπ δεν αποκλείει μια συμφωνία, αλλά όχι έως ότου η Ουκρανία είναι έτοιμη να έχει μια εποικοδομητική συνομιλία. Εναπόκειται στους Ουκρανούς αν η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών που ακυρώθηκε μπορεί να προγραμματιστεί εκ νέου όσο ο Ζελένσκι παραμένει στις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τον Τραμπ για την επίσκεψή του και σε σύντομη ανάρτησή του ανέφερε ότι «εργάζεται» για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία.

«Ευχαριστώ Αμερική, ευχαριστώ για την υποστήριξη, σας ευχαριστώ για αυτήν την επίσκεψη. Ευχαριστώ τον πρόεδρο, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό», έγραψε συγκεκριμένα στο X.

«Η Ουκρανία χρειάζεται μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Με αφορμή το επεισόδιο στον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατηγόρησε  τον  Τραμπ και τον αντιπρόεδρό του Τζέι-Ντι Βανς ότι κάνουν «τη βρώμικη δουλειά του Πούτιν».

«Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δεν θα σταματήσουν ποτέ να δίνουν μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία», δήλωσε στο Χ ο Τσακ Σούμερ, αναρτώντας ένα βίντεο με τον τεταμένο διάλογο που εκτυλίχθηκε μπροστά σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

Η συνάντηση εντούτοις είχε ξεκινήσει καλά. Στην αρχή, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι θα πρέπει να κάνει «συμβιβασμούς».

«Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς. Επομένως, σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι συμβιβασμοί, αλλά ελπίζω να μην είναι τόσο μεγάλοι όσο νομίζουν ορισμένοι», είπε σε δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ τόνισε ότι συνομίλησε πριν λίγες μέρες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κάνει μια συμφωνία. «Ελπίζω ότι θα με θυμούνται ως ειρηνοποιό», είπε. «Δεν είμαι ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία. Είμαι στη μέση», δήλωσε, εκτιμώντας ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι «λογικά κοντά» και χαιρέτισε μια «πολύ δίκαιη συμφωνία» για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας.

Όμως ο Ουκρανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «δεν θα συμβιβαστεί με έναν δολοφόνο στο έδαφός μας», αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι στο πλευρό μας», είπε επίσης.

Μιλώντας για τη συμφωνία για τα ορυκτά, ο Ζελένσκι, ο οποίος κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να τον επισκεφθεί στην Ουκρανία για να συνειδητοποιήσει μόνος του την κατάσταση, δήλωσε ότι θεωρεί «κρίσιμο» να εγγυηθεί η Ουάσινγκτον την ασφάλεια μιας μελλοντικής ειρηνευτικής δύναμης. «Αυτό είναι κρίσιμο. Αυτό πρέπει να συζητήσουμε, αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε, τονίζοντας ότι αν δεν εμποδιστεί η Ρωσία, θα επιτεθεί στις χώρες της Βαλτικής.

Ο Τραμπ, ωστόσο, συνέχισε τις υπεκφυγές σχετικά με αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας. Αρκέστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν ένα τέλος στις μάχες και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν σε «διαφορετικά είδη χρήσης, όπως η ανοικοδόμηση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί αποτελεί «μια πολύ δίκαιη συμφωνία» και τόνισε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν  μια μεγάλη δέσμευση». Επιβεβαίωσε, ακόμα, πως είχε «καλές συζητήσεις» με τη Ρωσία και πως οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου του είπε ότι θα πρέπει να κάνει «συμβιβασμούς».

Απαντώντας σε ένα ερώτημα που τίθεται από την εκλογή του, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα στην Ουκρανία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «δεν θα χρειαστεί να στείλουμε πολλά». Ερωτηθείς, επίσης, για το μήνυμά του προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που ανησυχούν για την επεκτατική πολιτική του Πούτιν, απάντησε ότι είναι ευθυγραμμισμένος τόσο με τον Πούτιν όσο και με την Ουκρανία, διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει μια συμφωνία, και αρνείται να «πει φρικτά πράγματα για τον Πούτιν», καθώς αυτό θα καθιστούσε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.  

«Δεν είμαι ευθυγραμμισμένος με κανέναν. Είμαι ευθυγραμμισμένος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το καλό του κόσμου», δήλωσε.  Ωστόσο, η συνάντηση γίνεται άβολη, καθώς ο Τραμπ λέει στον Ζελένσκι κάποια στιγμή ότι «πρέπει να είναι ευγνώμων» και τον κατηγορεί ότι «τζογάρει με τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, ο Τραμπ συνέχισε: «Βλέπετε το μίσος που έχει για τον Πούτιν. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να κάνω μια συμφωνία με αυτό το μίσος».

«Είμαι ευθυγραμμισμένος με τον κόσμο. Είμαι ευθυγραμμισμένος με την Ευρώπη. Θέλω να δω αν θα τα καταφέρουμε», επανέλαβε ο Αμερκανός, τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί με σκληρότητα απέναντι στον Πούτιν. «Θέλετε να δείτε σκληρότητα; Θα μπορούσα να είμαι τόσο σκληρός, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί συμφωνία», υπογράμμισε.

Ναυαγεί η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά

Προς οριστικό ναυάγιο οδεύει η συμφωνία Ουάσινγκτον-Κιέβου για τα ουκρανικά ορυκτά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος να επανεξετάσει τη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία εκλιπαρούσε για την υπογραφή της συμφωνίας μόλις ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι και της ζητήθηκε να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, είπε ο αξιωματούχος.

Ευρωπαίοι σε Ζελένσκι: Δεν είσαι μόνος, είμαστε μαζί σου

Mετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στον Ζελένσκι.

«Η αξιοπρέπειά σας τιμά τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού. Να είστε δυνατοί, να είστε γενναίοι, να είστε ατρόμητοι» δηλώνουν στο μήνυμά τους στην πλατφόρμα «Χ» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. «Δεν είσαι ποτέ μόνος, αγαπητέ πρόεδρε Ζελένσκι» τονίζουν, δίνοντας μήνυμα ενότητας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

«Ένας είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία» και ένας ο «λαός που δέχεται επίθεση, ο ουκρανικός λαός» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιδρώντας στην επεισοδιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «σεβασμό για εκείνους που πολεμούν από την αρχή».

«Υπάρχει ένας επιτιθέμενος που είναι η Ρωσία, υπάρχει ένας λαός που δέχεται επίθεση, ο ουκρανικός λαός», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο Πόρτο (Πορτογαλία), όπου τελείωνε επίσημη επίσκεψη. «Πιστεύω ότι είχαμε όλοι δίκιο να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία πριν από τρία χρόνια και να συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε  με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά το συμβάν στον Λευκό Οίκο. «Ναι, μίλησαν», τόνισε ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου. Η αξιοπρέπειά σας τιμά τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού. Να είσαι δυνατός, να είσαι γενναίος, να είσαι ατρόμητος. Δεν θα είσαι ποτέ μόνος, αγαπητέ πρόεδρε Ζελένσκι, αναφέρει σε ανάρτησή της στα ουκρανικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», τονίζει.

 Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στον Ζελένσκι και στον ουκρανικό λαό ότι «δεν είναι μόνοι», σε ανάρτηση που έκανε λίγο μετά την ιστορική επεισοδιακή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. «Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα X λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο.

Την στήριξή του προς την Ουκρανία εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.

«Αγαπητέ Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας στις καλές στιγμές και στις στιγμές δοκιμασίας. Δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε τον επιτιθέμενο και το θύμα σε αυτόν τον τρομερό πόλεμο», έγραψε ο κ. Μερτς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας δήλωσε ότι έγινε σαφές ότι «ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν νέο ηγέτη» μετά τη θυελλώδη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

«Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη! Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε η Κάλας σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα εντείνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, ώστε να συνεχίσει να αντιστέκεται (εναντίον) του επιτιθέμενου», πρόσθεσε. «Σήμερα, έγινε σαφές ότι ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν νέο ηγέτη. Εναπόκειται σε εμάς, τους Ευρωπαίους, να αναλάβουμε αυτή την πρόκληση».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε  ότι η Ισπανία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, με ανάρτησή του στην πλαρφόρμα X, μετά τη σύγκρουση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

 «Η Ουκρανία δεν είναι μόνη», έγραψε  η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην πλατφόρμα «Χ». Η Γερμανία μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας στέκονται ενωμένοι δίπλα στην Ουκρανία  και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην αταλάντευτη υποστήριξη από τη Γερμανία, την Ευρώπη και όχι μόνο. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η προσπάθειά τους για ειρήνη και ασφάλεια είναι δική μας.

 Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε  την Ουκρανία για την στήριξη της Γερμανίας, μετά το επεισόδιο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

«Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από ό,τι οι πολίτες της Ουκρανίας! Για αυτό εργαζόμαστε προς έναν κοινό δρόμο για μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην Γερμανία - και στην Ευρώπη», έγραψε ο καγκελάριος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Στο ίδιο πνεύμα ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος δήλωσε ότι η Γερμανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία. «Η συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει περισσότερο το μέλλον της στα χέρια της. Πρέπει να γίνουμε μαζί πιο ισχυροί σε όλα τα επίπεδα. Η Γερμανία πρέπει να δείξει τον δρόμο και θα το κάνει. Και για να βοηθήσει την Ουκρανία», έγραψε ο κ. Κλινγκμπάιλ επίσης στην πλατφόρμα «Χ».

 Ο Ουκρανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη σφοδρή σύγκρουσή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει δίκιο. Ειρήνη χωρίς εγγυήσεις δεν είναι δυνατή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμίχαλ με ανάρτηση στο X.

 Ο Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρος του κοινοβουλίου, πρόσθεσε: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ξεχνά ότι σε αυτόν τον πόλεμο η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία είναι το θύμα της επιθετικότητας».