Αν υπήρχαν ορισμένοι που διατηρούσαν αμφιβολίες για την άποψη που έχει η πλειοψηφία των 650 μελών του βρετανικού κοινοβουλίου για το «άτακτο» Brexit, δηλαδή για την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ασφαλώς θα πρέπει να έπαψαν να τις έχουν μετά την αποψινή ψηφοφορία.
Με 312 υπέρ έναντι 308 κατά, η βουλή ενέκρινε αρχικά την τροπολογία η οποία αναφέρει ότι το σώμα «απορρίπτει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία και ένα πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές». Μάλιστα, στη δεύτερη ψηφοφορία η οποία έγινε επί του τροποποιημένου κειμένου, η διαφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς αυτό έλαβε 321 ψήφους υπέρ έναντι 278 κατά.
Έτσι, οι βουλευτές επέλεξαν να υποχρεώσουν την πρωθυπουργό σε μία ακόμη ήττα, υποστηρίζοντας την τροπολογία που είναι, ουσιαστικά, δεσμευτική και όχι τη δική της αρχική πρόταση, που ήταν πιο ήπια και άφηνε περιθώρια υπαναχώρησης. Καθώς δε η ήττα αυτή συνοδεύτηκε και από ανταρσία μελών του υπυοργικού συμβουλίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παραιτήσεις εντός των επόμενων ωρών, βαθαίνοντας περαιτέρω την κυβερνητική και πολιτική κρίση.
Πλέον, υπό το πρίσμα και του σημερινού αποτελέσματος, σήμερα θα παιχτεί η τρίτη πράξη αυτής της φάσης του δράματος. Εκτός απροόπτου δε, η βουλή αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Μέι να αποστείλει αίτημα προς τις Βρυξέλλες για παράταση της διαδικασίας του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου, που έχει οριστεί ως η επίσημη ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Το ερώτημα, λοπόν, είναι πώς θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει σήμερα την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 20 Μαρτίου, όπως δήλωσ ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.
Η θέση των Βρυξελλών
Η πρώτη αντίδραση ήταν τουλάχιστον επιφυλακτική. «Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να αποχωρήσει κανείς από την ΕΕ: με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία. Η ΕΕ είναι έτοιμη και για τα δύο. Για να βγει το σενάριο της μη συμφωνίας από το τραπέζι δεν αρκε να αρκεί μια ψήφος κατά της μη συμφωνίας -πρέπει να υπάρξει και μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή έχει γίνει με την πρωθυπουργό και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε», ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Όπως όλα δείχνουν, παρά τη γκρίνια που υπάρχει, τελικώς οι Ευρωπαίοι θα κάνουν δεκτό το αίτημα για παράταση, έστω κι αν προηγουμένως προβάλλουν πιεστικά τους όρους τους. Αν ζητήσουν, με άλλα λόγια, να ξεκαθαρίσει το Λονδίνο για ποιον ακριβώς λόγο επιθυμεί την παράταση -για να κάνει νέο δημοψήφισμα, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να δώσει τα ηνία η νυν βουλή σε νέα κυβέρνηση, η οποία θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με διαφορετικές κόκκινες γραμμές;
Το σίγουρο είναι πως ούτε οι εταίροι της Μέι επιθυμούν να ρισκάρουν ένα διαζύγιο που δεν θα συνοδεύεται από συμφωνία, καθώς οι καιροί είναι... πονηροί και οι συνέπειες άδηλες. Έτσι, θα επιλέξουν να πετάξουν την μπάλα στην πλευρά του Λονδίνου, με αποτέλεσμα το ντέρμπι να συνεχιστεί και να κριθεί στην παράταση, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως χρόνια.
Ο γρίφος των ευρωεκλογών
Οι «27», επισήμως, προτιμούν την βραχυχρόνια παράταση, καθώς δεν θέλουν να περιπλέξουν τα πράγματα στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου (εάν δεν έχει αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να τεθεί θέμα συμμετοχής των πολιτών του στη διαδικασία...), ούτε όμως και να αφήσουν το Brexit να κυριαρχήσει πάνω στα μεγάλα διακυβεύματα που υπάρχουν για την ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Μέι συνέδεσε τη διάρκεια της παράτασης που θα ζητήσει από το κατά πόσο η Βουλή θα παρουσιάσει εγκαίρως ένα άλλο σχέδιο συμφωνίας, που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά. Εάν το καταφέρει, τότε θα αιτηθεί μια «τεχνική παράταση» λίγων εβδομάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί -όπως είπε- να ζητήσει παράταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου!