Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας του Σουδάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, παράλληλα με τη διάλυση του μεταβατικού Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας και της κυβέρνησης.
Ωστόσο ο στρατηγός επανέλαβε την προσήλωσή του στη «μετάβαση σε ένα πολιτικό κράτος» και δεσμεύτηκε για τη σύσταση πολλών κρατικών θεσμών, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλούς μήνες, βάσει του χρονοδιαγράμματος μετάβασης που είχε αποφασιστεί μετά την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπασίρ το 2019.
Ο στρατηγός Μπουρχάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από «ικανούς ανθρώπους», σημειώνοντας ότι οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους πολιτικούς, οι φιλοδοξίες και η υποκίνηση στη βία κατέστησαν αναγκαία την ανάληψη δράσης.
Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ έχει συλληφθεί και μεταφερθεί σε τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε αφότου αρνήθηκε να εκδώσει ανακοίνωση σε υποστήριξη του πραξικοπήματος, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Πληροφόρησης, ενώ βρισκόταν ακόμη όπως φαίνεται υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Χάμντοκ.
Το υπουργείο είχε προσθέσει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στο πραξικόπημα είχαν βγει στους δρόμους και ότι δέχθηκαν πυρά κοντά στο αρχηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, ανακοίνωσε παράλληλα επιτροπή ιατρών στην σελίδα της στο Facebook, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο διευθυντής του γραφείου του Χάμντοκ, Άνταμ Χερέικα, δήλωσε στο Reuters ότι ο στρατός κλιμάκωσε τις ενέργειες ανάληψης της εξουσίας παρά τις «θετικές κινήσεις» προς μια συμφωνία ανάμεσα στον Χάμντοκ και τους στρατιωτικούς ηγέτες, έπειτα από συναντήσεις που έγιναν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν.
Δημοσιογράφος του Reuters στο Χαρτούμ είδε κοινές δυνάμεις του στρατού και των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Χαρτούμ. Αυτές περιορίζουν τις μετακινήσεις πολιτών, την ώρα που διαδηλωτές που φέρουν την σημαία του Σουδάν καίνε λάστιχα σε διάφορα σημεία της πόλης.
Αποκομμένη η χώρα - χάος στους δρόμους και της τηλεπικοινωνίες
Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν, μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι.
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί σε όλη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης, φαίνεται να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.
Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες.