Το επερχόμενο 14ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας πρέπει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας και να πατάξει την καταστρατήγηση από τρίτους, δήλωσε στο CNBC σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βλάντισλαβ Βάσιουκ δήλωσε ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι των εξαγωγών σε σημαντικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται εντός του στρατιωτικού εξοπλισμού της Μόσχας.
Σημείωσε ότι τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να εργαστούν πιο συνεκτικά για να έχουν πιθανότητες οι κυρώσεις να περάσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
«Η πιο κρίσιμη πτυχή της 14ης δέσμης κυρώσεων είναι η υιοθέτησή της μέχρι το τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Βλάσιουκ.
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την εφαρμογή των κυρώσεων, Ντέιβιντ Ο'Σάλιβαν, βρέθηκε στο Κίεβο την Πέμπτη για να συζητήσει το τελευταίο πακέτο κυρώσεων εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων από κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία.
Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η πάταξη της καταστρατήγησης των κυρώσεων μέσω χωρών, συμπεριλαμβανομένης της σύμμαχου του Κρεμλίνου Λευκορωσίας.
Οι νέες ενεργειακές κυρώσεις δεν θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού LNG στην ΕΕ, αλλά θα την εμποδίσουν να το επανεξάγει σε άλλες αγορές, αποκλείοντας μια βασική εμπορική οδό για τη Ρωσία.
Η Nataliia Shapoval, μέλος της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας Yermak-McFaul για τις ρωσικές κυρώσεις, ενός think tank που παρέχει συμβουλές σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ότι οι προτάσεις για το LNG αποτελούν μια προσπάθεια να περιοριστούν τόσο τα τρέχοντα όσο και τα μελλοντικά ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας.
«Το LNG είναι ο μοχλός πίεσης που εξακολουθεί να διατηρεί η Ρωσία», δήλωσε τηλεφωνικά ο Shapoval, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Ινστιτούτου KSE.
Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι μια τέτοια απαγόρευση θα έβλαπτε περισσότερο την ΕΕ παρά τη Ρωσία και ότι ορισμένες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν ήδη ανακατευθυνθεί προς την Κίνα και την Ινδία.
«Η απαγόρευση των εισαγωγών και της διαμετακόμισης που συζητείται επί του παρόντος στο πλαίσιο των δομών της ΕΕ, θα οδηγήσει σε έναν ακόμη γύρο αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, μεταξύ άλλων για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, σε οικονομικό κόστος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, θα δημιουργήσει νέους κινδύνους για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια και θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των διαδρόμων μεταφορών και της εφοδιαστικής», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιριτσέφσκι, διευθυντής του τμήματος οικονομικής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, μεταφρασμένο στο Google.
Η Σάποβαλ σημείωσε, ωστόσο, ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι πολύ πιο δύσκολο να διακομιστούν χωρίς ευρωπαϊκές υποδομές από ό,τι, για παράδειγμα, οι προμήθειες πετρελαίου.
Τα λιμάνια της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας είναι κρίσιμα για τη μεταφόρτωση του φυσικού αερίου στην Ασία.