Την επίτευξη συμφωνίας με τον ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τον Μαζλούμ Άμπντι, προκειμένου να ενσωματωθούν όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί θεσμοί της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στο συριακό κράτος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/03) η προεδρία της Συρίας.
Συγκεκριμένα, η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που υπογράφεται και από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία αφορά «την ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών της βορειοανατολικής Συρίας» στους κόλπους της διοίκησης του συριακού κράτους.
Στους «θεσμούς» αυτούς περιλαμβάνονται επίσης τα μεθοριακά φυλάκια, τα αεροδρόμια, αλλά και οι εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η βασική συνιστώσα των SDF είναι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας και συμφωνία υπογράφεται από τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα και τον Μαζλούμ Άμπντι, τον στρατιωτικό διοικητή των SDF, μιας οργάνωσης που στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και ελέγχει μεγάλο μέρος της πλούσιας σε πετρέλαιο βορειοανατολικής Συρίας.
Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε αναφέρεται:
«Με βάση τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου Αχμέντ αλ Σάρα και του κ. Μαζλούμ Άμπντι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
- Εγγύηση των δικαιωμάτων όλων των Σύρων για εκπροσώπηση και συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία και σε όλους τους κρατικούς θεσμούς με βάση τις αρμοδιότητές τους, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική και εθνοτική τους προέλευση.
- Η κουρδική κοινότητα είναι μια αυτόχθονη κοινότητα στο συριακό κράτος και το συριακό κράτος εγγυάται το δικαίωμά της στην ιθαγένεια και όλα τα συνταγματικά της δικαιώματα.
- Κατάπαυση του πυρός σε όλα τα συριακά εδάφη
- Ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών στη βορειοανατολική Συρία στη διοίκηση του συριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, του αεροδρομίου και των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
- Εξασφάλιση της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων Σύρων στις πόλεις και τα χωριά τους και εξασφάλιση της προστασίας τους από το συριακό κράτος.
- Υποστήριξη του συριακού κράτους στον αγώνα του κατά των υπολειμμάτων του Άσαντ και όλων των απειλών για την ασφάλειά του και Απόρριψη των εκκλήσεων για διαίρεση, της ρητορικής μίσους και των προσπαθειών διασποράς διχόνοιας μεταξύ όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.
- Απόρριψη των εκκλήσεων για διχασμό, ρητορική μίσους και προσπάθειες διασποράς διχόνοιας μεταξύ όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.
- Οι εκτελεστικές επιτροπές εργάζονται και προσπαθούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Πηγή:@Charles_Lister via X
Μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο από τις ισλαμιστικές δυνάμεις του Σάρα, οργανώσεις που στηρίζονταν από την Τουρκία – εκ των βασικών υποστηρικτών του μεταβατικού προέδρου – συγκρούονταν με τις SDF. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τη χαρακτηρίζει, όπως άλλωστε και τις SDF, «τρομοκρατική οργάνωση».
Υπενθυμίζεται ότι, η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού πίεζε τις SDF να ενταχθούν στις νεοσύστατες δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Ο Άμπντι δήλωνε πρόθυμος για κάτι τέτοιο, αλλά είχε δηλώσει ότι οι SDF θα έπρεπε να ενσωματωθούν ως ενιαίο μπλοκ στο υπουργείο Άμυνας, κάτι που απέρριπτε η κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας δεν χαρακτηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις SDF και YPG.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, «η κουρδική κοινότητα είναι βασική συνιστώσα του συριακού κράτους το οποίο εγγυάται το δικαίωμά της στην ιθαγένεια και όλα τα συνταγματικά δικαιώματα των Κούρδων», απορρίπτοντας «το κάλεσμα για διαμελισμό, τη ρητορική μίσους και τις απόπειρες (κάποιων) να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της συριακής κοινωνίας».
Σημειώνεται δε ότι η αυτόνομη κουρδική διοίκηση ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, που είναι πλούσιες σε ενεργειακούς και αγροτικούς πόρους, κρίσιμης σημασίας για τη νέα κυβέρνηση σε αυτήν την περίοδο της ανασυγκρότησης. Ο ένοπλος βραχίονάς της, οι SDF, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που εκδιώχθηκαν από το τελευταίο προπύργιό τους το 2019.
Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή για τη Συρία Φαμπρίς Μπαλάνς, το 60% των κατοίκων των περιοχών υπό κουρδική διοίκηση είναι Άραβες. Οι Κούρδοι ζούσαν στο περιθώριο επί καθεστώτος Άσαντ, δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους ούτε να τηρούν τα έθιμά τους και πολλοί από αυτούς δεν είχαν τη συριακή υπηκοότητα. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011, συγκρότησαν μια δική τους, αυτόνομη διοίκηση με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και στρατιωτικούς θεσμούς.
Αφού ανέλαβαν την εξουσία οι νέες αρχές, τον Δεκέμβριο, οι Κούρδοι θεώρησαν ότι ήταν μια ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας νέας Συρίας που θα διασφάλιζε τα δικαιώματα όλων των Σύρων. Ωστόσο, αποκλείστηκαν από τον «εθνικό διάλογο» που θα χάραζε τις βασικές γραμμές της πολιτικής μετάβασης.
Μια νέα εποχή μεταξύ της Συρίας και των SDF, του συριακού βραχίονα του PKK;
Αυτή η συμφωνία θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μεταξύ της συριακής επέκτασης του πολιτικού βραχίωνα του PKK, των SDF και της διοίκησης της Δαμασκού. Ειδικότερα, η παροχή συνταγματικών εγγυήσεων προς την κουρδική κοινότητα και η ενσωμάτωση δομών που συνδέονται με τις SDF ερμηνεύεται ότι μεταφέρει τις σχέσεις της διοίκησης της Δαμασκού με την οργάνωση σε νέα διάσταση.
Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί έμπρακτα και ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των μερών είναι άξιο περιέργειας, σχολιάζονται η Haberturk.
Αναφέρεται ότι οι περιφερειακοί παράγοντες, ιδίως η Τουρκία, παρακολουθούν στενά αυτή τη διαδικασία και η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια νομιμοποίησης της παρουσίας του PKK στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιπτώσεις της συμφωνίας στο πεδίο θα γίνουν σαφέστερες το επόμενο διάστημα.
Αλ Σάρα: Οι δολοφονίες των Αλαουιτών απειλούν την ενότητα
Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ Αλ Σάρα δήλωσε πως οι μαζικές δολοφονίες μελών της μειονοτικής σέκτας του εκδιωχθέντος προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνιστούν μία απειλή στην αποστολή του να ενώσει τη χώρα και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, μεταξύ άλλων τους δικούς του συμμάχους εάν χρειαστεί.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε αφού εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερις ημέρες συγκρούσεων μεταξύ των Αλαουιτών μουσουλμάνων και των νέων σουνιτικών ισλαμιστικών αρχών της Συρίας, ο Σάρα κατηγόρησε ομάδες υπέρ του Άσαντ που έχουν τη στήριξη ξένων ότι προκάλεσαν το αιματοκύλισμα, όμως παραδέχθηκε πως ακολούθησαν εκδικητικές δολοφονίες.
«Η Συρία είναι ένα κράτος δικαίου. Ο νόμος θα ακολουθήσει την πορεία του σε όλα», είπε στο Ρόιτερς από το προεδρικό ανάκτορο στη Δαμασκό, όπου ο Άσαντ διέμενε εωσότου οι δυνάμεις του Σάρα τον ανατρέψουν την 8η Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας τον εκδιωχθέντα ηγέτη να διαφύγει στη Μόσχα.
«Πολεμήσαμε για να υπερασπιστούμε τους καταπιεσμένους και δεν θα αποδεχθούμε να χυθεί άδικα αίμα σε οποιαδήποτε περίπτωση ή να μην υπάρξει τιμωρία ή λογοδοσία, ακόμα και μεταξύ των στενότερων συμμάχων μας», είπε ο Σάρα.
Σε μια ευρείας γκάμας συνέντευξη, ο Σάρα ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν είχε επαφές με τις ΗΠΑ, από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την εξουσία. Επανέλαβε δε τις εκκλήσεις η Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί την εποχή Άσαντ.
Επιπλέον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Μόσχα, σύμμαχο του Άσαντ κατά τη διάρκεια του πολέμου, που προσπαθεί να διατηρήσει δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.
Ο ίδιος απέρριψε την κριτική από το Ισραήλ και υπογράμμισε πως στοχεύει να επιλύσει τις διαφορές με τους Κούρδους, μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον επικεφαλής μιας οργάνωσης υπό την ηγεσία των Κούρδων την οποία στηρίζει εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον.
Ενώ κατηγόρησε για το ξέσπασμα της βίας των τελευταίων ημερών μια πρώην στρατιωτική μονάδα πιστή στον αδελφό του Άσαντ και σε μια ξένη δύναμη, που δεν διευκρίνισε, αναγνώρισε πως ως απάντηση «πολλά μέρη εισήλθαν στη συριακή ακτογραμμή και πολλές παραβιάσεις έλαβαν χώρα».
«Αποτέλεσε ευκαιρία για εκδίκηση» για συσσωρευμένες αδικίες ετών, υπογράμμισε, αν και είπε πως η κατάσταση έχει έκτοτε σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί.
Ο Σάρα είπε επίσης ότι 200 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις ταραχές, την ώρα όμως που απέφυγε να αναφέρει τον συνολικό απολογισμό νεκρών εν αναμονή μιας έρευνας, την οποία θα διεξάγει μια ανεξάρτητη επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ο ίδιος ανακοίνωσε χθες πριν από τη συνέντευξή του.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο με έδρα τη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι έως χθες το βράδυ τουλάχιστον 973 άμαχοι Αλαουίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αντιποίνων, έπειτα από συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 Αλαουίτες, και περισσότερα από 230 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας παραδέχθηκε πως η βία των τελευταίων ημερών απειλεί να εκτροχιάσει την προσπάθειά του να ενώσει τη Συρία.
Θα «επηρεάσει αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο Σάρα, ωστόσο δεσμεύτηκε να «διορθώσει την κατάσταση όσο μπορούμε».
Για να το κάνει αυτό, ο Άχμεντ Σάρα σύστησε μια ανεξάρτητη επιτροπή, το πρώτο σώμα που δημιουργήθηκε από εκείνον το οποίο περιλαμβάνει Αλαουίτες, προκειμένου να ερευνήσει τις δολοφονίες σε διάστημα 30 ημερών και να κάνει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια δεύτερη επιτροπή συστάθηκε «για να διατηρήσει την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των πολιτών, διότι η αιματοχυσία οδηγεί σε μεγαλύτερη αιματοχυσία».
Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει εάν ξένοι τζιχαντιστές μαχητές και άλλες συμμαχικές ισλαμιστικές φατρίες ή οι δικές του δυνάμεις ασφαλείας ενεπλάκησαν στις μαζικές δολοφονίες, τονίζοντας πως αυτά θα απαντηθούν από την έρευνα.
Βίντεο όπου καταγράφονται εκτελέσεις από μαχητές έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο από Σύρους, ορισμένα εκ των οποίων έχει επαληθεύσει το Reuters, μεταξύ άλλων ένα το οποίο δείχνει τουλάχιστον 20 νεκρούς άνδρες σε μία πόλη. Ο Σάρα είπε ότι η επιτροπή θα εξετάσει τα βίντεο.
Οι δολοφονίες συγκλόνισαν τον πυρήνα της συριακής ακτογραμμής και τις πόλεις Λατάκια, Μπάνια και Τζαμπλέ, αναγκάζοντας χιλιάδες Αλαουίτες να φύγουν προς τα ορεινά χωριά ή κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, πιστοί του Άσαντ, που ανήκουν στην 4η μεραρχία του αδελφού του Άσαντ, Μαχέρ, και μια συμμαχική ξένη δύναμη προκάλεσαν τις συγκρούσεις την Πέμπτη με στόχο να «υποκινήσουν τις ταραχές και να δημιουργήσουν κοινοτική διαμάχη».
Ο ίδιος δεν αποκάλυψε την ξένη δύναμη, όμως μίλησε για «μέρη που έχουν βγει ζημιωμένα από τη νέα πραγματικότητα στη Συρία», μια προφανής αναφορά στον σύμμαχο του Άσαντ, το Ιράν, του οποίου η πρεσβεία στη Δαμασκό παραμένει κλειστή. Η Τεχεράνη έχει απορρίψει οποιαδήποτε υπόνοια ότι εμπλέκεται στη βία.
«Η πόρτα μας είναι ανοικτή»
Ο Άχμεντ αλ Σάρα επισήμανε ότι η ασφάλεια και η οικονομική ευμάρεια συνδέονται άμεσα με την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.
«Δεν μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε την ασφάλεια στη χώρα με τις κυρώσεις σε ισχύ σε βάρος μας».
Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απευθείας επαφή με τη διοίκηση Τραμπ εδώ και σχεδόν δύο μήνες, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, εν μέσω προβληματισμών για τους δεσμούς του Σάρα με την Αλ Κάιντα.
Όταν ερωτήθηκε γιατί, εκείνος απάντησε: «Η Συρία δεν είναι στον κατάλογο των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ. Θα πρέπει να θέσετε αυτό το ερώτημα σε εκείνους. Η πόρτα της Συρίας είναι ανοικτή».