Τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων προβλέπουν τα βασικά σημεία του εγγράφου επί του οποίου θα επιδιωχθεί η προσπάθεια ειρήνευσης στη Λιβύη.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν την εκεχειρία και την διαδικασία κατάπαυσης του πυρός» αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο επιπλέον απαιτεί κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Εμείς [οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη] δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Μια ειδική επιτροπή θα εγκαθιδρυθεί υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης.Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Tass το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.
Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
Επισημαίνεται ότι στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στις διμερείς σχέσεις και συμφωνίες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με άλλα κράτη, και συγκεκριμένα της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.
Α. Μέρκελ: Επιτυχής η Διάσκεψη
Επιτυχή χαρακτήρισε την διάσκεψη για τη Λιβύη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
Η Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη προσθέτοντας παράλληλα ότι έχουμε συμφωνία επί ενός συγκεκριμένου σχέδιο. Έχουμε λάβει δεσμεύσεις από όλους τους συμμετέχοντες να μην παρέχουν βοήθεια στις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και η κατάπαυση του πυρός.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.
Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι όλες οι διεθνείς δυνάμεις δεσμεύθηκαν να απέχουν από παρεμβάσεις στον πόλεμο στην Λιβύη και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Γενεύη.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας πρόσθεσε ότι στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη σημερινή διάσκεψη.
Kόντε: Έτοιμη η Ρώμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Λιβύη
Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.
"Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης", δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.
"Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό", πρόσθεσε.