Συνάντηση Μπάιντεν - Στάρμερ: Ψηλά στην ατζέντα η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας
AP
AP

Συνάντηση Μπάιντεν - Στάρμερ: Ψηλά στην ατζέντα η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας

Σε λίγες ώρες αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να είναι η χρήση ή μη από την Ουκρανία δυτικών όπλων έναντι της Ρωσίας. 

Η Ουκρανία ζητεί από τους συμμάχους της να άρουν τους περιορισμούς οι οποίοι δεν της επιτρέπουν να πλήξει με τα όπλα που της παρέχουν στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Όμως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Πέμπτη ότι αν επιτραπεί κάτι τέτοιο στην Ουκρανία, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπάιντεν, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης, είναι έτοιμος να επιτρέψει στο Κίεβο να αναπτύξει βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία, αλλά όχι αμερικανικούς πυραύλους.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, της δεύτερης που πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον μετά την εκλογή του τον Ιούλιο, ο Κιρ Στάρμερ θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο στις 16:30 (23:30 ώρα Ελλάδας).

«Πρόκειται για στρατηγικές συναντήσεις για να συζητήσουμε την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», εξήγησε χθες Πέμπτη ο ίδιος.

Την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή κάποιων αδειών εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι υπάρχει «κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Βασική σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Λονδίνου. Όμως, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο Politico, οι ΗΠΑ ρώτησαν τη Βρετανία τι χρειάζεται να γίνει για να αλλάξει γνώμη. Η απάντηση: εκεχειρία στη Γάζα.

Όμως η Ουκρανία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών. Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται» για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πιο μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους για να πλήξει τη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι, πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στο Κίεβο την Τετάρτη.

«Θα προσαρμοστούμε, αν είναι απαραίτητο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέσα που διαθέτουμε στην Ουκρανία για να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν από την Πολωνία.

Όμως ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».

Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον επιτρέπει στο Κίεβο να πλήττει ρωσικούς στόχους στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και κάποιους στόχους που συνδέονται άμεσα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας σε μεθοριακές ρωσικές περιφέρειες.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπάιντεν στηρίζει ενεργά την Ουκρανία, παρέχοντάς της δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συζητήσεις μεταξύ του Στάρμερ και του Μπάιντεν πραγματοποιούνται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη Δημοκρατική αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Στο ντιμπέιτ αυτής της εβδομάδας ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα καταφέρει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «προτού καν ορκιστεί» επισήμως. Οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι η πιθανή συμφωνία που θα παρουσιάσει ο Τραμπ θα προβλέπει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει κατακτήσει. Από την πλευρά της η Χάρις δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Στάρμερ: Δεν θέλουμε σύγκρουση με τη Ρωσία

Είναι μια έντονη διπλωματική περίοδος για τη χώρα. Την εβδομάδα αυτή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκαν από κοινού το Κίεβο. Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν. Την Κυριακή, και πριν καλά-καλά προλάβει να πατήσει βρετανικό έδαφος, ο Κιρ Στάρμερ θα βρεθεί στη Ρώμη, ώστε να συναντηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Τα ταξίδια, οι επισκέψεις και οι συναντήσεις είναι μόνο ένα στοιχείο απόδειξης της έντονης διπλωματικής περιόδου. Το άλλο είναι οι δηλώσεις. Για παράδειγμα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επιπλέον βρετανική στήριξη στην Ουκρανία που θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια λίρες. Παράλληλα, με συνέντευξή του στη βρετανική Telegraph δήλωσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, ώστε αν βοηθήσουμε την Ουκρανία να μπει σε νικητήρια θέση» προσθέτοντας ότι Βρετανία και Αμερική πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται ενάντια στη Ρωσία.

Και ακριβώς αυτό το ζήτημα είναι η αιτία περαιτέρω κλιμάκωσης των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας. Μάλιστα, η σημερινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται έχοντας στο επίκεντρό της την πιθανή έγκριση χρήσης δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία προς στόχους εντός ρωσικού εδάφους.

Ακανθώδες το ζήτημα των πυραύλων

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση τέτοιων πυραύλων από την Ουκρανία απασχολεί εδώ και μήνες τη Δύση. Είναι όντως ένα ευαίσθητο διπλωματικό ζήτημα, διότι η χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί έμμεση συμμετοχή των δυτικών δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Νωρίτερα μάλιστα, και υπό την γνωστοποίηση τέτοιων προθέσεων, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας σε ρωσικό κρατικό κανάλι δήλωσε ότι «μια τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου».

Από την άλλη, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν τον τόνο του Βρετανού πρωθυπουργού ως έντονο και ξεκάθαρο. Ο Κιρ Στάρμερ, λίγο πριν φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ρωσία ξεκίνησε αυτήν τη σύγκρουση. Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει αυτήν τη διαμάχη εδώ και τώρα», προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Παράλληλα όμως, ο Κιρ Στάρμερ διαμηνύει: «Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας, σε καμία περίπτωση».

Το Ιράν, αλλά και η άποψη των Βρετανών πολιτών

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού κατευνάστηκαν από τον ίδιο, όταν τόνισε ότι «δεν επιδιώκει σύγκρουση με τη Μόσχα» επισημαίνοντας ότι «δεν είναι η πρόθεσή μας ούτε στο ελάχιστο». Όμως, σύμφωνα με βρετανικές αναλύσεις, ο διπλωματικός τόνος άλλαξε από τη στιγμή που το Ιράν ενίσχυσε την εξοπλιστική βοήθεια προς τη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι οι ο Βρετανός πρωθυπουργός μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών ψάχνουν τρόπο να απαντήσουν σε αυτήν την ενέργεια.

Ο Στάρμερ πάντως έκανε λόγο για πολύ σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ πρόσθεσε ότι θα ληφθούν κάποιες στρατηγικές αποφάσεις. 

Σήμερα πάντως και σύμφωνα με ζωντανή δημοσκόπηση της Telegraph, το 70% των περισσότερων από τους μέχρι τώρα 16.000 συμμετεχόντων πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (British Storm Shadow) εναντίον στόχων εντός ρωσικού εδάφους, με το 30% να τάσσεται κατά μιας τέτοιας απόφασης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις σήμερα το πρωί η Ρωσία ανακάλεσε τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών με την κατηγορία της κατασκοπίας αλλά και δραστηριοτήτων που απειλούσαν την ασφάλεια της χώρας. Λίγες ώρες μετά, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κατηγορίες «τελείως αβάσιμες».