Την απόσταση που χωρίζει ΕΕ και Βρετανία επιβεβαίωσαν σήμερα Μπόρις Τζόνσον και Άγγελα Μέρκελ, με το θέμα των ιρλανδικών συνόρων να αποτελεί επίκεντρο της συζήτησης τους στο Βερολίνο.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί», όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιώνοντας την κατάργηση του αμφιλεγόμενου μηχανισμού του backstop.
Όπως υποστήριξε ενώπιον δημοσιογράφων, αυτή η συμφωνία και «το δίχτυ ασφαλείας» που προβλέπει για να αποτραπεί η δημιουργία συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας καθιστά τη Βρετανία «αιχμάλωτη» του νομικού πλαισίου της ΕΕ.
Πάντως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το μπλοκ απέσυρε την αξίωσή του για το «backstop».
«Θέλω απλά να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος προς όλους τους Γερμανούς φίλους μας και προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι εμείς στη Βρετανία θέλουμε μια συμφωνία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε την απόσυρση του backstop. Εάν το καταφέρουμε αυτό, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά».
Αν. Μέρκελ: Δυνατή η επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων 30 ημερών
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση μιας λύσης εντός «30 ημερών», στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.
«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό».
Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Στην τοποθέτηση Τζόνσον, ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit αλλά το «αντιδημοκρατικό» backstop πρέπει να αποσυρθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια εξόδου χωρίς συμφωνία, η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε πως θα ήθελε η Βρετανία να πει με λεπτομέρειες τι μορφή θα είχε μια λύση για το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων.
«Εμείς θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς» τόνισε η καγκελάριος.
«Και αφού καταφέραμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε θέματα με φαντασία στους κόλπους της ΕΕ, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους κι εδώ κι αυτό θα είναι το μέλημά μας».
«Επομένως, θα έλεγα από τη γερμανική πλευρά, κι αυτό θα συζητήσουμε σήμερα, ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια έξοδος, προϊόν διαπραγμάτευσης, από την ΕΕ, όμως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι εάν μια τέτοια έξοδος δεν ευοδωθεί».
Ο Τζ. Κόρμπιν προσκαλεί τα κόμματα να συζητήσουν την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία
Παράλληλα, στην Βρετανία ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προσκάλεσε σήμερα τους ηγέτες των άλλων πολιτικών κομμάτων αλλά και βουλευτές απ'' όλο το πολιτικό φάσμα, να συναντηθούν για να συζητήσουν όλες τις τακτικές που έχουν στη διάθεσή τους για να σταματήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Όπως ανακοίνωσε το κόμμα, η συνάντηση αυτή θα γίνει την επόμενη Τρίτη.
"Η χώρα οδεύει προς μια συνταγματική και πολιτική θύελλα, ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας να συναντηθούμε κατεπειγόντως, πριν επαναλάβει τις εργασίες του το κοινοβούλιιο", στις 3 Σεπτεμβρίου, γράφει ο Κόρμπιν στην πρόσκλησή του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ