Συνάντηση ΥΠΕΞ Κίνας - Ουκρανίας: Ο πόλεμος θα λήξει δια της διπλωματικής οδού
AP Photo/Evgeniy Maloletka
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κίνας - Ουκρανίας: Ο πόλεμος θα λήξει δια της διπλωματικής οδού

Τρόποι για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συζήτηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Αντρίι Σίμπιχα, και του Κινέζου ομόλογού του, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Καθώς, μόνο δια της διπλωματικής οδού μπορεί να δοθεί μια λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ουκρανίας - Ρωσίας, όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, ο οποίος είχε επίσης συναντηθεί νωρίτερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών παρευρέθηκε και ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ. Στη συζήτησή τους, «αντήλλαξαν απόψεις επί των αρχών εγκαθίδρυσης μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία στη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ», διευκρίνισε ο Σίμπιχα, οι δηλώσεις του οποίου αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του υπουργείου του στο Telegram.

Σίμπιχα και Γέρμακ «ευχαρίστησαν την Κίνα για την υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Την Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, ο Ουάνγκ Γι είχε συζητήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο υπουργοί «αντήλλαξαν τις απόψεις τους επί ζητημάτων όπως η κρίση στην Ουκρανία», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη (26/9). Σε 75 χρόνια, οι σινορωσικές σχέσεις «έχουν γνωρίσει τα πάνω τους και τα κάτω τους», αλλά «το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι ότι όσο τηρούμε τις αρχές διαρκούς καλής γειτονίας», οι διμερείς δεσμοί «θα συνεχίσουν να προοδεύουν αδιάκοπα».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «εποικοδομητική» καθώς εστίασε στις «προοπτικές ρύθμισης της κρίσης στην Ουκρανία».

Η Κίνα, η οποία ζητεί ειρηνευτικές συνομιλίες, έχει δεσμευτεί να μην παραδίδει όπλα στη Ρωσία και ζητεί τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας όπως επιτρέπεται να εννοηθεί. Ωστόσο, δεν έχει καταδικάσει ποτέ τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και έχει ενισχύσει τη σχέση της με τη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, προσφέροντάς της ιδίως πολύτιμη οικονομική υποστήριξη έναντι των δυτικών κυρώσεων.