Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη Σιβηρία ενώ σημαντική αποδείχθηκε η συνδρομή του ρωσικού στρατού, αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εξάλειψαν τις εστίες στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και του Ιρκούτσκ σε μια έκταση 900.000 στρεμμάτων, που θεωρείται ακόμη εξαιρετικά μικρή αν ληφθεί υπ όψιν ότι οι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 στρεμμάτων.
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η επέκταση των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία και την ρωσική Άπω Ανατολή, περιορίστηκε κατά πέντε φορές.
Ωστόσο το σύννεφο καπνού που έχουν δημιουργήσει οι πυρκαγιές εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία με τους ρύπους που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα να δημιουργούν ένα τοξικό νέφος, πολύ επικίνδυνο για την υγεία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός «πιο θερμού πλανήτη».
Horrendous & overwhelming smoke in Siberia as more than five million acres burn. pic.twitter.com/CffXFv7NKg
— Dakota Smith (@weatherdak) 28 Ιουλίου 2019
Η Roskosmos (ρωσική υπηρεσία Διαστήματος) παρουσίασε στον ιστότοπο της μια δορυφορική φωτογραφία με τις δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ ξεκαθάρισε χθες ότι τα αεροσκάφη που μετέχουν στη διαδικασία της κατάσβεσης των πυρκαγιών, πραγματοποιούν πτήσεις κατά δυάδες, ενώ σήμερα τέσσερα αεροσκάφη μετά τις πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα προσγειωθούν στην πόλη Μπρατσκ για να συνεχίσουν από εκεί το έργο τους.
Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ποιες θα είναι οι οικολογικές συνέπειες από τις δασικές αυτές πυρκαγιές.
Ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου πυρόσβεσης του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Ιρέκ Χασάνοφ εκτιμά ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να έχουν σημαντικές οικολογικές και κλιματολογικές συνέπειες.
Οι πυρκαγιές δεν απειλούν τα 11 σπάνια είδη ζωών, τα οποία προστατεύονται από το ειδικό κρατικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Οικολογία» (σε αυτά περιλαμβάνονται οι τίγρεις του Αμούρ, οι λεοπαρδάλεις της ρωσικής άπω Ανατολής και άλλα). «Δεν θα έδινα ιδιαίτερη έμφαση στο ερώτημα αν κάποια είδος εξαφανίστηκε εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία είτε μειώθηκε αισθητά» δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος διατήρησης της βιοποικιλότητας του Παγκόσμιου Ιδρύματος άγριας φύσης (WWF) Ρωσίας, Βλαντίμιρ Κρέβερ.
Παρόλα αυτά οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα θανάσιμο κίνδυνο για πολλά είδη, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν, όπως είναι τα φίδια, οι σκαντζόχοιροι, τα έντομα, όμως τα περισσότερα ζώα μπορούν να σωθούν τρέχοντας μακριά από τις εστίες.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου δασών της Ακαδημίας Επιστημών της Σιβηρίας Αλέξάντρ Μπριουχάνοφ επισημαίνει ότι για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας θα χρειασθούν τουλάχιστον 100 χρόνια.
Σημειώνεται ότι όπως είχε ανακοινώσει από την NASA, ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία χθες είχε φθάσει στην Αλάσκα και στις δυτικές όχθες του Καναδά, όπου αναμείχθηκε με τον καπνό που προέρχεται από τις τοπικές δασικές πυρκαγιές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να συμμετάσχει και ο στρατός στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, λίγες ώρες αφότου τα ρωσικά μέσα μετέδιδαν ότι στην μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.
1.6 million hectares of forest on fire in #Siberia pic.twitter.com/ZicivWTdkO
— Ruptly (@Ruptly) 29 Ιουλίου 2019
Ακόμη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε πρόταση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη Σιβηρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες.
In eastern #Russia, some 3 million hectares of forests are affected by wildfires. This video shows the scale of devastation across 10 regions in #Siberia:pic.twitter.com/9yXNlEsQdO
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) 29 Ιουλίου 2019
#SaveSiberianForests it's a global tragedy! #Siberia pic.twitter.com/FtVcXfqH4z
— Julie (@rebelyu) 30 Ιουλίου 2019