Τέσσερις άνθρωποι του περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διεξήγαγαν συνομιλίες με ορισμένους από τους κυριότερους αντιπάλους του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι,
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Τετάρτη (05/03), το Politico, έγιναν συζητήσεις με τη Γιούλια Τιμοσένκο, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, και μέλη του κόμματος του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο τρεις πηγές του στο ουκρανικό κοινοβούλιο και Ρεπουμπλικάνο ειδικευμένο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο εάν και κατά πόσον θα μπορούσαν να οργανωθούν γρήγορα προεδρικές εκλογές στην εμπόλεμη χώρα, πάντα κατά το δημοσίευμα.
Αυτές οι εκλογές καθυστερούν σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας επειδή η Ουκρανία παραμένει υπό στρατιωτικό νόμο. Οι επικριτές της διεξαγωγής εκλογών λένε ότι θα μπορούσαν να είναι χαοτικές, με τόσους πολλούς δυνητικούς ψηφοφόρους να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή και να ζουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.
Σημειώνεται ότι οι βοηθοί του Τραμπ είναι βέβαιοι ότι ο Ζελένσκι θα χάσει κάθε ψηφοφορία λόγω της κόπωσης από τον πόλεμο και της απογοήτευσης του κοινού. Πράγματι, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε πτώση εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ανέβηκαν έπειτα από την τεταμένη συνάντηση με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Ουκρανός ηγέτης έφυγε εσπευσμένα, αφού δέχτηκε ύβρεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Ζελένσκι εξακολουθεί να προηγείται άνετα για την προεδρία.
Η επίσημη γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο Τραμπ δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ αρνήθηκε ότι το αφεντικό του «ζυγίζει την ουκρανική πολιτική», προσθέτοντας ότι το μόνο που θέλει ο Τραμπ είναι έναν εταίρο για την ειρήνη.
Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά του Τραμπ και των αξιωματούχων του υποδηλώνει το ακριβώς αντίθετο. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι είναι ένας «δικτάτορας χωρίς εκλογές», ενώ η Διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ κατηγόρησε ψευδώς το Κίεβο ότι ακύρωσε τις εκλογές.
Αλλά ενώ το στρατόπεδο του Τραμπ ελπίζει ότι οι εκλογές θα βυθίσουν τον Ζελένσκι, εξακολουθεί να είναι μαζικά πιο δημοφιλής από την Τιμοσένκο και τον Ποροσένκο.
Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Survation αυτή την εβδομάδα μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, το 44% δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Ζελένσκι για την προεδρία.
Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, που με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων, είναι ο Βάλερι Ζαλούζνι, πρώην διοικητής του στρατού, ο οποίος είναι τώρα πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία. Μόνο το 10% υποστήριξε τον Ποροσένκο, ενώ η Τιμοσένκο συγκέντρωσε μόλις 5,7% υποστήριξη.
Οι διεργασίες στο παρασκήνιο
Το κλειδί σε όλα τα σχέδια που συζητούνται μέσω παρασκηνιακών οδών είναι η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μετά τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αλλά πριν ξεκινήσουν σοβαρά οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πλήρους κλίμακας. Η ιδέα των πρόωρων προεδρικών εκλογών προωθείται επίσης από το Κρεμλίνο, το οποίο ήθελε να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι εδώ και χρόνια.
Τόσο η Τιμοσένκο όσο και ο Ποροσένκο έχουν αντιταχθεί δημοσίως στη διεξαγωγή εκλογών πριν από τον τερματισμό των μαχών, όπως και ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Παρ' όλα αυτά, «οι άνθρωποι του Ποροσένκο και η Γιούλια, όλοι τους μιλούν στον κόσμο του Τραμπ, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ανθρώπους με τους οποίους θα ήταν ευκολότερο να συνεργαστούν. Και άνθρωποι που θα συναινούσαν σε πολλά από τα πράγματα στα οποία δεν συμφωνεί ο Ζελένσκι», δήλωσε στο Politico κορυφαίος Ρεπουμπλικανός ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ερωτηθείσα εάν η Τιμοσένκο έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ή του περιβάλλοντος του Τραμπ για προεδρικές εκλογές ή ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η εκπρόσωπός της, Νατάλια Λίσοβα ευχαρίστησε το Politico για την ερώτηση. «Δεν θα το σχολιάσουμε ακόμη αυτό», δήλωσε η ίδια.
Το αμερικανικό μέσο επικοινώνησε και με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης του Ποροσένκο για να ρωτήσει σχετικά και η απάντηση από το γραφείο Τύπου ήταν: «Το αφήγημά μας δεν είναι να πιέσουμε για εκλογές, αλλά να εξασφαλίσουμε ελεύθερες και δίκαιες ανταγωνιστικές μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα μας».
«Είναι επίσης λογικό οι όποιες επαφές να περιλαμβάνουν την παρουσίαση του οράματος του Προέδρου Ποροσένκο και της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου με [μια] δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη και [για] τα όρια των πιθανών συμβιβασμών στα σημεία διαπραγμάτευσης».
Κινητικότητα στην Ουκρανία
«Βλέπουμε κάποιες πολιτικές παρατάξεις να αρχίζουν να κινούνται», δήλωσε ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής, Ρουσλάν Μπόρτνικ.
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν άτυπες συνδέσεις ή να χρησιμοποιήσουν τις διασυνδέσεις που έχουν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ή το περιβάλλον του Τραμπ και να δείξουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον», δήλωσε στο Politico.
«Δίνουν σήμα και δημοσίως, επίσης, αν και τα λόγια τους είναι πολύ ήπια. Αλλά επιδεικνύουν ανεξάρτητη συμπεριφορά για να δείξουν στον Τραμπ ότι είναι έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι του. «Οι ελίτ αισθάνονται πολύ αποπροσανατολισμένες και σοκαρισμένες, επειδή καταλαβαίνουν πολύ καθαρά ότι χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουκρανία θα ηττηθεί», πρόσθεσε ο Ουκρανός αναλυτής.
«Γκάζι» στις παρασκηνιακές επαφές των πολιτικών της Ουκρανίας με την πλευρά Τραμπ έβαλε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο
«Παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως τους καλύτερους ανθρώπους για να συνεργαστούν. Και άνθρωποι που θα συναινέσουν σε πολλά από τα πράγματα στα οποία δεν λέει ναι ο Ζελένσκι», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός εμπειρογνώμονας που μίλησε στο Politico.
Ανακατατάξεις στη Βουλή
Μετά το επεισόδιο Ζελένσκι - Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Τιμοσένκο έχει προσεγγίσει τις τελευταίες εβδομάδες βουλευτές άλλων κομμάτων προκειμένου να τους πείσει να αποστατήσουν και να ενταχθούν στην παράταξή της.
Φέρεται να έχει πει στους βουλευτές τους οποίους θέλει να προσεταιριστεί ότι, κατά την άποψή της, ο Ζελένσκι δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προκηρύξει σύντομα εκλογές, παρέχοντας έτσι μια «χρυσή» ευκαιρία να διαμορφώσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.