Σύνοδος Κορυφής στην Ισπανία: Η Ευρώπη θα διαβεβαιώσει τη στήριξή της στον Ζελένσκι
AP Photo/Stephanie Scarbrough
AP Photo/Stephanie Scarbrough

Σύνοδος Κορυφής στην Ισπανία: Η Ευρώπη θα διαβεβαιώσει τη στήριξή της στον Ζελένσκι

Τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους θα διαβεβαιώσουν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της Ισπανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη που θα συναντηθούν μαζί του, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε φόβους ότι οι εσωτερικές διαμάχες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να βλάψουν την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, αναφέρει το Reuters.

Ο Ζελένσκι έφτασε στην ισπανική πόλη Γρανάδα για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας - ενός φόρουμ που ιδρύθηκε πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ περισσότερων από 40 χωρών από τη Νορβηγία έως την Αλβανία.

«Η βασική προτεραιότητα της Ουκρανίας, ιδίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, είναι η ενίσχυση της αεράμυνας. Έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις για νέες συμφωνίες με τους εταίρους και αναμένουμε με ανυπομονησία την έγκριση και την εφαρμογή τους», δήλωσε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και στις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Η Ρωσία αποσύρθηκε από μια συμφωνία τον Ιούλιο, η οποία είχε επιτρέψει στην Ουκρανία - έναν κορυφαίο παγκόσμιο εξαγωγέα σιτηρών - να στέλνει με ασφάλεια τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τα διαβήματα του ΟΗΕ για την αναβίωση της συμφωνίας, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει κάποιες εξαγωγές μέσω αυτού που αποκαλεί προσωρινό "ανθρωπιστικό διάδρομο" για φορτηγά πλοία.

Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά χερσαία μέσω χωρών της ΕΕ έχουν προκαλέσει ρήξη με την Πολωνία και ορισμένα άλλα ανατολικά μέλη του μπλοκ που επιθυμούν να προστατεύσουν τους δικούς τους αγρότες. Το Κίεβο και οι Βρυξέλλες συζητούν επίσης την επέκταση εναλλακτικών θαλάσσιων οδών.

Οι συναντήσεις στη Γρανάδα δίνουν την ευκαιρία σε ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ να δηλώσουν εκ νέου τη δέσμευσή τους προς την Ουκρανία, αφού οι πολιτικές αναταραχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης.

Στις ΗΠΑ, μια διαμάχη μεταξύ της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό και ώθησε τον Δημοκρατικό Μπάιντεν να περάσει από τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία στην ανοιχτή έκφραση ανησυχίας.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του δεν εξοπλίζει πλέον την Ουκρανία και επικεντρώνεται στην ανασυγκρότηση των δικών της οπλικών αποθεμάτων.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ υποβάθμισαν αυτές τις εξελίξεις, λέγοντας ότι η υποστήριξη προς το Κίεβο θα παραμείνει τελικά σταθερή, καθώς είναι προς το συμφέρον της Δύσης.

Ο Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί.