Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Η στάση των ΗΠΑ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών
AP/Virginia Mayo
AP/Virginia Mayo

Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Η στάση των ΗΠΑ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών

Σύνοδος κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται την Πέμπτη (03/04) και την Παρασκευή (04/04) στις Βρυξέλλες με το μέλλον της Συμμαχίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκονται στην ατζέντα. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην πρώτη του αυτή συνάντηση με τους νατοϊκούς συμμάχους, ο Μάρκο Ρούμπιο έσπευσε να καθησυχάσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποχωρούν από τη συμμαχία, έσπευσε ωστόσο να υπενθυμίσει ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν στο 5%.

«Και μερικές από αυτές τις υστερίες και τις υπερβολές που βλέπω στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και σε ορισμένα εγχώρια μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ΝΑΤΟ είναι αδικαιολόγητες. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκο Ρούμπιο.

Και συνέχισε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters: «Δεν είναι εναντίον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρούμπιο για τον Τραμπ. «Είναι εναντίον ενός ΝΑΤΟ που δεν έχει τις δυνατότητες που χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που η συνθήκη επιβάλλει σε κάθε κράτος μέλος».

Ο Τραμπ έχει πει ότι η στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να δαπανά το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα - μια τεράστια αύξηση από τον τρέχοντα στόχο του 2% και ένα επίπεδο που καμία χώρα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν φτάνει σήμερα.

«Θέλουμε να φύγουμε από εδώ με την κατανόηση ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία, μια ρεαλιστική πορεία, ώστε κάθε ένα από τα μέλη να δεσμευτεί και να εκπληρώσει την υπόσχεση να φτάσει μέχρι το 5% των δαπανών», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κανείς δεν περιμένει ότι θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό σε ένα ή δύο χρόνια. Αλλά η πορεία προς τον στόχο πρέπει να πραγματοποιηθεί».

Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Ρούμπιο ήταν «πολύ καθησυχαστική».

«Η συνάντηση δεν ήταν συγκρουσιακή», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Απλά (σ.σ αναφέρθηκε) ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Δεν υπήρξε κανένας προπηλακισμός».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται κάτω από τον τρέχοντα στόχο του 2%, περίπου στο 1,5% και 1,3% αντίστοιχα. Είκοσι τρία από τα 32 μέλη της Συμμαχίας πέτυχαν ή ξεπέρασαν τον στόχο του 2% πέρυσι.

«Προς το παρόν, νομίζω ότι το 5% είναι μάλλον πολύ υψηλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Ρανγκέλ, σημειώνοντας ότι η Πορτογαλία -η οποία δαπάνησε πέρυσι το 1,55% του ΑΕΠ για την άμυνα- πρέπει πρώτα να φτάσει στο 2% και στη συνέχεια να έχει σχέδιο για την επίτευξη ενός νέου στόχου που θα θέσει η συμμαχία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της.

Τα άλλα «καυτά» θέματα της ατζέντας

Παράλληλα, η Σύνοδος αυτή δίνει την ευκαιρία να συζητηθεί το σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι θέσεις της για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Και βεβαίως, θα έχει την Ουκρανία ως μέρος της συζήτησης για την επίλυσή του», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το ζήτημα του επανεξοπλισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχόλησε και την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στη Βαρσοβία, με τον Έλληνα υπουργό να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην υπό ανάπτυξη αντιαεροπορική ομπρέλα που σχεδιάζει η Ελλάδα και που μπορεί να συμβάλει στη Γηραιά Ήπειρο.

«Και βεβαίως δε νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα χώρες οι οποίες απειλούν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Επιπλέον, στη νατοϊκή Σύνοδο θα συζητηθεί η συνεργασία με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού και η απειλή της Κίνας. «Αυτό σημαίνει ότι, όταν, όπως συνέβη όλα αυτά τα χρόνια, οι Αμερικανοί θέλουν να στραφούν περισσότερο προς την Ασία, προφανώς θα το κάνουμε αυτό με πολύ συντονισμένο τρόπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ενώ, στο περιθώριο θεωρείται απίθανο να μη τεθούν επί τάπητος τα αμερικανικά σχέδια για τη Γροιλανδία και οι σαρωτικοί δασμοί του Προέδρου Τραμπ.

«Αύξηση της πίεσης»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντρι Σιμπίγια ανέφερε σύμφωνα με το courtousenews ότι: «Είναι καιρός να αυξηθεί η πίεση στη Μόσχα. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, αλλά και της πίεσης και της αποτροπής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντρι Σιμπίγια κατά τη συνάντησή του με ομολόγους του ΝΑΤΟ.

«Ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη στους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας πραγματικός, πλήρους κλίμακας πόλεμος που διεξάγεται στην Ευρώπη. Η Ρωσία παραμένει μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη».