Το ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέσο που θα συνέβαλε στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης συζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Τετάρτης (18/12) με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμάνουελ Μακρόν.
Συγκεκριμένα, μέσω X ο Ζελένσκι ανέφερε, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και Ευρωπαίους ηγέτες ότι: «Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: είναι απαραίτητες αξιόπιστες εγγυήσεις για μια ειρήνη που αληθινά μπορεί να επιτευχθεί»
Ενώ πρόσθεσε ότι: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όσον αφορά την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν σχετικά με την παρουσία (σ.σ. στρατιωτικών) δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της πορείας προς την ειρήνη».
I had a productive meeting with French President @EmmanuelMacron. We had a detailed one-on-one discussion, focusing on key priorities to further strengthen Ukraine’s position against Russian aggression. A clear focus remains enhancing air defense capabilities.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 18, 2024
I expressed… pic.twitter.com/LsVjA8MRge
Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν μπορεί να ανακαταλάβει την Κριμαία και το Ντονμπάς
Παράλληλα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και αναδημοσιεύεται από τους The Times, δήλωσε ότι «ο στρατός της Ουκρανίας δεν μπορεί να ανακαταλάβει ανεξάρτητα την Κριμαία και το Ντονμπάς»
Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει αυτές τις περιοχές, έστω και προσωρινά, ο Ζελένσκι δήλωσε σταθερά ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να παραδώσει νομικά την επικράτειά της.
«Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα εδάφη μας. Το Σύνταγμα της Ουκρανίας το απαγορεύει. Ντε φάκτο, τα εδάφη αυτά βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν έχουμε τη δύναμη να τα διεκδικήσουμε. Μπορούμε να βασιστούμε μόνο στη διπλωματική πίεση της διεθνούς κοινότητας για να αναγκάσουμε τον Πούτιν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Για το αν θα συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν, ο Ζελένσκι παρατήρησε: «Δεν έχει σημασία ποιος κάθεται απέναντί σου, αλλά η θέση στην οποία βρίσκεσαι όταν διαπραγματεύεσαι. Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αδύναμη θέση, αλλά δεν είμαστε και σε ισχυρή. Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ; Δεν ξέρουμε. Θα γίνουμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ναι, κάποια στιγμή, αλλά πότε;»
Προειδοποίησε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν υπό τις παρούσες συνθήκες θα δώσει στον Ρώσο ηγέτη τη δύναμη να υπαγορεύει όρους σε όλη την περιοχή.
«Πρώτον, πρέπει να αναπτύξουμε ένα μοντέλο, ένα σχέδιο δράσης, ένα σχέδιο ειρήνης - πείτε το όπως θέλετε. Στη συνέχεια, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στον Πούτιν ή, ευρύτερα, στον ρωσικό λαό», εξήγησε ο Ζελένσκι.
Υπογράμμισε επίσης ότι κανένας παγκόσμιος ηγέτης «δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν χωρίς την Ουκρανία». «Δεν έχουμε αναθέσει αυτήν την εντολή σε κανέναν. Εμερίς είμαστε τα θύματα», τόνισε ο Ζελένσκι.