«Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματικό συνέδριο, καλώντας την Ε.Ε. να μην ασκεί πολιτική διακρίσεων.
«Από την Ε.Ε. περιμένουμε να τηρήσει τους λόγους της. Προσδοκία μας από την Ευρώπη είναι να μην ασκεί πολιτική διακρίσεων και να μην εμπλακεί στην εχθρότητα εναντίον της χώρας μας. Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει η Hurriyet, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο τόνισε πως «Με κανέναν οργανισμό και με καμία χώρα δεν υπάρχει ζήτημα που να μην μπορούμε να μην επιλύσουμε τα προβλήματα μας με την πολιτική, τη διπλωματία και με το διάλογο», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «στην ανατολική Μεσόγειο επιχείρησαν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας» και πως «με τις συμφωνίες που κάναμε αλλά και τις γεωτρήσεις που ξεκινήσαμε, οδηγήσαμε σε αποτυχία κι αυτή τους την προσπάθεια».
Να σημειωθεί ότι την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, εξέφρασε την Παρασκευή σε ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλες ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να βλέπουν «στρατηγικά» τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ»
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις η Άγκυρα έδειχνε τις πραγματικές διαθέσεις εκδίδοντας το πρωί Navtex για έρευνες του Ocus Reis στη θαλάσσια περιοχή νότια στο Καστελόριζο, αλλά και τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου λέγοντας ότι προβαίνει σε ενέργειες σε νησιά «στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους».
Η πρώτη απάντηση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική navtex ήρθε λίγο μετά την έκδοση της τελευταία με το σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού να εκδίδει αντι- Navtex και να την χαρακτηρίζει «παράνομη», επισημαίνοντας ότι για την περιοχή την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».