Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία έπειτα από πρόσκληση του Έντι Ράμα δείχνει τον παγιωμένο προσανατολισμό της Άγκυρας προς τη χερσόνησο το τελευταίο διάστημα. Η τουρκική παρουσία δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά επεκτείνεται, πότε επιτυχημένα, πότε όχι, σε όλη τη βαλκανική, όπως για παράδειγμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, ή και μέχρι το Κόσοβο.
Τα εγκαίνια του τζαμιού που αναπαλαίωσε η Τουρκία στην Αλβανία, σε συνδυασμό με την ανέγερση κατοικιών μετά τον μεγάλο σεισμό στην Αλβανία ενισχύει την εικόνα που θέλει να προβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν. Μίας Τουρκίας δηλαδή με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, που επιδεικνύει την αλληλεγγύη της στο εξωτερικό και προωθεί το Ισλάμ πέρα από τα όρια του κράτους της.
Τα κίνητρα της τουρκικής παρέμβασης είναι ευρύτερα βέβαια. Οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Έντι Ράμα έχουν καλλιεργηθεί σε αξιοπρόσεκτο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, ώστε ο ένας να ενισχύει τον άλλο σε κρίσιμες στιγμές. Το παράδειγμα των πρόσφατων εκλογών στην Αλβανία είναι χαρακτηριστικό. Οι σχέσεις τους βέβαια επεκτείνονται στη συνεργασία στο στρατιωτικό πεδίο.
Μόλις πριν από λίγο καιρό υπογράφηκε η συμφωνία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά τουρκικών επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Παράλληλα, οι προμήθειες των Τιράνων την περσινή χρονιά αφορούσαν και σε ένα σύστημα αναχαίτησης drones, που χρησιμοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες, από μία τουρκική εταιρία. Μάλιστα, η Αλβανία μαζί με το Κατάρ έγιναν οι πρώτες χώρες που προμηθεύονται τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. Αν λάβει κανείς υπόψη και την προμήθεια εξοπλισμού για τη συγκρότηση του πρώτου ναυτικού στόλου της αστυνομίας, η στήριξη του Ερντογάν στην Αλβανία έχει ένα απτό υλικό υπόβαθρο.
Μόλις πρόσφατα ο Ερντογάν είχε απλώσει το δίκτυ για επέκταση της επιρροής και σε άλλα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου, με τρανταχτό παράδειγμα τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η προσπάθεια της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί την κρίση στο εσωτερικό της Βοσνίας είναι διαρκής, ειδικά όταν είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της σερβοβοσνιακής ηγεσίας να αποχωρήσει από τους θεσμούς του κράτους, συγκροτώντας για παράδειγμα το δικό της αυτόνομο στρατό. Βέβαια, παρά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στο Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν είναι καθόλου βέβαιο πως έχει επιτύχει τους σκοπούς της.
Αντιστοίχως, το τουρκικό καθεστώς έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να διεκπεραιώσει τις διάφορες δραστηριότητες του. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σημερινή αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην αλβανική βουλή για την ταχύτητα που η Άγκυρα αναγνώρισε το Κόσοβο λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.
Επιπρόσθετα, η Άγκυρα προσπαθεί να διεισδύσει και στο γειτονικό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, επιζητώντας ερείσματα τόσο στην κυβέρνηση αλλά και περισσότερο στην εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO. Η Άγκυρα είδε άλλωστε την πρόσφατη πολιτική κρίση στα Σκόπια ως μία δυνατότητα να εδραιωθεί ως παράγοντας στις εξελίξεις.
Φαίνεται παράλληλα πως ο Ερντογάν φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί ακόμα και την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Είναι ενδεικτικές οι αιχμές στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Ερντογάν, καθήμενος δίπλα στον Ράμα, εναντίον των Ευρωπαίων και της στάσης τους απέναντι στην υποψηφιότητα της Τουρκίας ως μέλους της. Ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπάθησε βέβαια να πείσει πως οι σχέσεις με την ΕΕ και την Τουρκία είναι συμβατές, πλέκοντας το εγκώμιο του Ερντογάν. Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο Ταγίπ Ερντογάν εκθείασε τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει το ΝΑΤΟ δείχνοντας τις διαθέσεις του προς το σημαντικό ρόλο που διεκδικεί εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.