του Γιώργου Παυλόπουλου
Κωμικοτραγική τείνει να γίνει η συμπεριφορά της Ιταλίας και η αντιπαράθεσή της με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019. Μετά το «σοκ» που προκλήθηκε από το σχέδιο προϋπολογισμού και την πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4%, με αποτέλεσμα το ευρώ και οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να υποχωρήσουν σημαντικά και να σημειωθεί ράλι στις αποδόσεις και το spread των ιταλικών ομολόγων, ήταν αρκετή μια διορθωτική δήλωση του Τζουζέπε Κόντε για να επιστρέψει, έστω και προσωρινά, η αισιοδοξία στις αγορές και τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων Corriere della Sera και Repubblica που επιβεβαιώθηκαν και από το Reuters, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα τα δύο επόμενα χρόνια – στο 2,2% το 2020 και το 2% το 2021 – φέροντάς το πολύ κοντά στο επίπεδο που η Κομισιόν έχει διαμηνύσει (μέσω του «μετριοπαθούς» υπουργού Οικονομικών, Τζοβιάνι Τρία) ότι μπορεί να γίνει ανεκτό, δηλαδή το 1,9%. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω διαβεβαιώσεις δόθηκαν μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Κόντε με τον Τρία και τον Λουίτζι ντι Μάγιο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που ως γνωστόν είναι το έτερο κυβερνόν κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η παρέμβαση Κόντε, ο «σκληρός» υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λίγκας του Βορρά είχε απειλήσει με διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Κομισιόν για δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, συνέβαλαν στη διεύρυνση του spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα του και πλήττοντας τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Ο Γιουνκέρ, εξισώνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, τρελαίνει το spread. Θα μπορούσε να το αποφύγει. Θα πρέπει να πίνει δύο ποτήρια νερό προτού ανοίγει το στόμα του και να σταματήσει να εξαπολύει απειλές που δεν υπάρχουν. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, ενώ ο ντι Μάγιο συμπλήρωσε: «Είναι σαφές πως ο Γιουνκέρ δεν είναι κατάλληλος για τον ρόλο του προέδρου της Κομισιόν».
Σε κάθε περίπτωση, οι διαβεβαιώσεις Κόντε αποτελούν μια ακόμη σαφή απόδειξη για το γεγονός ότι η διαμάχη ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες δεν αφορά κυρίως τα χρήματα, μιας και η διαφορά τους δεν ξεπερνά ουσιαστικά τα 10 δισ.ευρώ. Πρόκειται, πολύ περισσότερο, για τη μάχη εξουσίας που διεξάγεται εντός της ΕΕ για την επόμενη ημέρα της, με την Ιταλία να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, σε όλα τα επίπεδα – αλλά και χώρο να «αναπνεύσει» συνολικά και να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους έναντι άλλων εταίρων (κυρίως της Γερμανίας) σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι για συμβιβασμούς, φρόντισαν να στείλουν προς την ιταλική κυβέρνηση το εξής μήνυμα: «Μην παρατραβάτε το σκοινί...». Την ίδια όμως στιγμή, στη Ρώμη, οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται να παίζουν τους ρόλους του καλού, του κακού και του άσχημου, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ουσίας αλλά και εντυπώσεων, με αβέβαιη κατάληξη.
AP Photo/Kerstin Joensson