Καθώς η Ρωσία γίνεται όλο και περισσότερο επιθετική, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις της μετά την εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζονται, η Ουάσιγκτον επέλεξε να αυξήσει την πίεση της στο Πεκίνο για τη στάση της. Η ένταση που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τονι Μπλίνκεν προς τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι είναι χαρακτηριστική της νέας τακτικής των ΗΠΑ.
Από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να συμμετέχουν στη σύνοδο των G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο στόχος τους ήταν να αναδείξουν τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η παρουσία της Κίνας βέβαια δεν επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην βρίσκονται στη σύνοδο της ασιατικής χώρας.
Να καταφέρουν ωστόσο να επιβάλουν την αμερικανική οπτική για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής, δεν είναι καθόλου απλό, καθώς οι χώρες που συμμετέχουν έχουν διαφορετικές ανάγκες και στοχεύσεις από τη Δύση. Η επισιτιστική κρίση που έχει ανακύψει παγκοσμίως για παράδειγμα τους αγγίζει άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία αισθάνεται σίγουρα πιο άνετα και η αυτοπεποίθηση του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το δείχνει εύγλωττα. Η κινέζικη έμμεση υποστήριξη στη ρωσική γραμμή συνεχίστηκε και σε αυτό το φόρουμ. Το Πεκίνο άλλωστε βρίσκεται κοντά στις ρωσικές θέσεις σε όλα τα διεθνή σχήματα συνεργασίας, ξεκινώντας φυσικά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον επέλεξε να φέρει στο προσκήνιο το αίτημα να τερματίσει η Μόσχα τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών και να επιτρέψει στα πλοία να εξάγουν σιτηρά από την Ουκρανία. Είναι ένα ζήτημα άλλωστε που ενδιαφέρει και απασχολεί όλους τους συμμετέχοντες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατανοήσει ότι η ευμενής ουδετερότητα που τηρεί η Κίνα βοηθάει ουσιαστικά τη Ρωσία. Η αλληλεπίδραση με σημαντικές χώρες από όλο τον κόσμο στη σύνοδο των G-20 τους δείχνει πως η απομόνωση της Ρωσίας δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.
Για αυτό άλλωστε ο Μπλίνκεν προσπάθησε να μεταφέρει τον Κινέζο ομόλογο του Γουάνγκ τη δυσαρέσκεια του για τη δήθεν ουδετερότητα του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20. Στην Ουάσιγκτον θεωρούν πως η Κίνα δίνει με τη στάση της το παράδειγμα που ακολουθούν πολλές χώρες ανά τον κόσμο, ακόμα και σύμμαχοί της, όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική.