Ιδιαίτερα καυστικό το σχόλιο της Tagesspiegel για την προϋπόθεση προσέγγισης της Τουρκίας με την Ε.Ε. που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ώστε να γίνει δεκτή η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.
Με αυτή την αφορμή, η εφημερίδα σχολιάζει γενικότερα και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων μέσα στην Ε.Ε., τη σχέση με την Τουρκία και γράφει: «Η Ευρώπη οφείλει να ευγνωμονεί τον Τούρκο Πρόεδρο για την ξεδιάντροπη σαφήνειά του…Η Ε.Ε. μπορεί να είναι ανακουφισμένη που δεν ολοκληρώθηκε η ένταξη της Τουρκίας. Πολλοί κήρυτταν την πιθανή ένταξή της, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ως μέσο υπέρβασης των πολιτιστικών και πολιτικών διαφορών μεταξύ χριστιανικού και ισλαμικού κόσμου …
Σήμερα, οι άνθρωποι είναι σοφότεροι. Πώς θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις η Ε.Ε. εάν κάποιος σαν τον Ερντογάν είχε δικαίωμα βέτο; Ο Βίκτορ Όρμπαν είναι αρκετά επιζήμιος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη δύναμη πίεσης όσο ο Ερντογάν. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. απέτυχαν επειδή η Άγκυρα δεν έκανε καμία σοβαρή προσπάθεια να εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις ….Επομένως θα πρέπει να μπει τέλος στην αρχή της ομοφωνίας, η οποία εκ των πραγμάτων δίνει σε κάθε χώρα δικαίωμα βέτο και έτσι προκαλούνται εκβιασμοί! Και ο Ερντογάν είναι αρκετά ισχυρός για να παραλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνος του».
Ειδικοί δηλώνουν στο περιοδικό Spiegel πως «ο Ερντογάν ήθελε να ανεβάσει το τίμημα της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πολιτική σκακιέρα, οι απαιτήσεις του Ερντογάν "δεν ήταν κακή κίνηση". Προκειμένου να κερδίσει πόντους στην Τουρκία, ο Πρόεδρος προσπαθεί να επιτύχει όσο το δυνατόν περισσότερα για τη χώρα του στο εξωτερικό». Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες απαιτήσεις προς τη Σουηδία και διαπραγματεύσεις μηνών, «ο Ερντογάν μπορεί να πουλήσει την πολιτική στροφή ως θρίαμβο, αφού η Στοκχόλμη προσέγγισε και πάλι την Άγκυρα και οι Σουηδοί έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας, όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης και οι εκδόσεις βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.»
Το γερμανικό περιοδικό καταλήγει πως «η άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας προστίθεται στα θετικά μηνύματα από την Άγκυρα. Βεβαίως, λόγω του ό,τι δεν έχει οριστεί για τη συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να παίξει κι άλλο με τον χρόνο».
Πηγή: Deutsche Welle