Η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας, κρίνει στο κύριο άρθρο της σήμερα Σάββατο η συντηρητική εφημερίδα The Telegraph.
«Πρέπει τώρα να δει - ή πρέπει να της πουν - ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την ΕΕ και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Μπρέξιτ, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας», διατείνεται το άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας. Να σημειωθεί ότι η Τέλεγκραφ παραδοσιακά απευθύνεται στα στελέχη και στους υποστηρικτές του Κόμματος της Μέι.
Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την ΕΕ, που απεναντίας καταψηφίστηκε χθες, για τρίτη φορά.
Την ίδια στιγμή, για «απόλυτο βρετανικό χάος» κάνει λόγο η Deutsche Welle, η οποία παραθέτει δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung και της Rheinische Post που παραθέτει τους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους Γερμανών σχολιαστών που εκφράζουν την αμηχανία τους για το Brexit.
"Είναι δύσκολο να μην γράψεις σάτιρα"- με αυτό το αρχαίο ρωμαϊκό ρητό σχολιάζει τις εξελίξεις στο Λονδίνο η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Όποιες προτάσεις περί Brexit και αν κατατεθούν στο Κοινοβούλιο, η απάντηση είναι ίδια με εκείνη που δίνει ένα παιδί τριών χρονών όταν δεν θέλει να φάει τη σούπα του, ό,τι κι αν του λένε. Ούτε η παραίτηση της πρωθυπουργού ήταν αρκετά δελεαστική ώστε να προκύψει πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ", επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Συμπέρασμα: "Το κύρος που απολάμβανε η Βρετανία ως νησίδα σύνεσης και αξιοπιστίας έχει ήδη καταστραφεί. Αν παλαιότερα η Δημοκρατία του Γουέστμινστερ αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα, με την αντιπαράθεση για την έξοδο από την ΕΕ έχει καταστεί συνώνυμο για πολιτικό χάος, ανικανότητα συμβιβασμού, μυωπία και εγωκεντρισμό. Στη Μεγάλη Βρετανία, πατρίδα του common sense, παρατηρούμε ένα πολιτικό σύστημα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης".
"Υπεροψία και πτώση" επιγράφεται σχόλιο της Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα "το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους οδηγεί τη Μεγάλη Βρετανία στον όλεθρο", ενώ ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές το Λονδίνο φαινεται να μην αντιλαμβάνεται τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ. "Οι Βρυξέλλες παρουσιάστηκαν απέναντι στους Βρετανούς ως ομοιογενής και άρτια προετοιμασμένος μηχανισμός, ένας πανίσχυρος οργανισμός βασισμένος στους κανόνες και στο δίκαιο. Γιατί οι κανόνες και το δίκαιο είναι αυτά που συγκρατούν 28 έθνη σε μία κοινότητα. Αλλά η βρετανική κυβέρνηση πόνταρε σε μία ελεύθερη ισορροπία δυνάμεων, μία ιδιαίτερη συμφωνία, μία συμμετοχή α-λα-καρτ. Υποτίμησε την ισχύ της Κομισιόν, που εστίασε τη διαπραγμάτευση στον Μισέλ Μπαρνιέ και απέφυγε το μικρόβιο της διχόνοιας ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Ωσάν να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ονειροπολούσε την παλαιά Αυτοκρατορία, η οποία όμως δεν αναστήθηκε".
Προσωπική κριτική στην Μέι
"Η Τερέζα Μέι απέτυχε οικτρά" είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Rheinische Post. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ εκτιμά ότι η πρωθυπουργός "αντιμετώπισε από την αρχή το Brexit ως εσωτερική υπόθεση του συντηρητικού κόμματος, ενώ η έξοδος από την ΕΕ έχει διχάσει τη χώρα και την έχει διαιρέσει σε δύο εχθρικά μεταξύ τους στρατόπεδα. Υπήρξαν προτάσεις του Εργατικού Κόμματος για συνεργασία, αλλά η πρωθυπουργός θεώρησε- εσφαλμένα- ότι θα μπορούσε να βρει κοινό παρονομαστή εντός του συντηρητικού κόμματος. Αντί να τείνει χείρα συνεννόησης ώστε να γεφυρώσει το χάσμα με τους πολέμιους του Brexit, προτίμησε να υπηρετήσει τους σκληροπυρηνικούς του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι της είπαν ''ευχαριστώ'' και συνέχιζαν να πριονίζουν την καρέκλα της".
"Κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά μία πρωθυπουργό, η οποία απειλεί όχι να παραιτηθεί, αλλά να παραμείνει- και παρά ταύτα χάνει" αναφέρει το σχόλιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου ZDF. Σε υψηλούς τόνους και το σχόλιο της Neue Osnabrucker Zeitung: "Μία χώρα που γυρνάει την πλάτη στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να συναποφασίζει πλέον για το μέλλον της ΕΕ. Δεν μπορεί η ΕΕ να εισάγει το χάος που επικρατεί στη Βρετανία, έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει".