Δεν παραδίδουν τη σορό του Ναβάλνι οι Αρχές - «Θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους», λένε οι συγγενείς του
AP Photo/Aurelien Morissard
AP Photo/Aurelien Morissard

Δεν παραδίδουν τη σορό του Ναβάλνι οι Αρχές - «Θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους», λένε οι συγγενείς του

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Κίρα Γιάρμις, οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν στην οικογένεια του εκλιπόντα ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης πως δεν προτίθενται να τους την παραδώσουν μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Μάλιστα, η Γιάρμις σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X έγραψε πως οι δικηγόροι της οικογένειας ενημερώθηκαν ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

«Λένε ψέματα κάθε φορά για να μας μπερδεύουν και να καλύπτουν τα ίχνη τους», έγραψε η Γιάρμις. 

Σύμφωνα με το BBC, η οικογένεια του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει πού φυλάσσεται η σορός του.

Την ίδια ώρα, η μητέρα και ο δικηγόρος του πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Στο μεταξύ, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.

Η σορός του Ναβάλνι δεν έχει μεταφερθεί στο μοναδικό νεκροτομείο της Σαλέχαρντ

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι δεν έχει μεταφερθεί στο μοναδικό νεκροτομείο της Σαλέχαρντ, της πόλης που βρίσκεται εγγύτερα στη σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε χθες Παρασκευή ο 47χρονος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ανέφερε η ομάδα του.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, έγραψε την πλατφόρμα Χ ότι ένας δικηγόρος του και η μητέρα του, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, έφτασαν στο νεκροτομείο όπου τους παρέπεμψαν οι σωφρονιστικές αρχές. Όμως το νεκροτομείο ήταν κλειστό, μολονότι από τη φυλακή τους διαβεβαίωναν ότι λειτουργούσε και ότι η σορός ήταν εκεί.

Ο δικηγόρος τηλεφώνησε στο νούμερο που ήταν αναρτημένο στην πόρτα. Του απάντησαν ότι ήταν ο έβδομος που καλούσε σήμερα και ότι «η σορός του Αλεξέι δεν ήταν στο νεκροτομείο», πρόσθεσε.

Πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου»

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι δόθηκε επίσημη ειδοποίηση θανάτου στη μητέρα του Ναβάλνι, Λιντουμίλα. Η ώρα θανάτου, είπε, ήταν 2:17 μ.μ. τοπική ώρα (11:17 GMT) στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

«Απαιτούμε να δοθεί αμέσως η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι στην οικογένειά του», δήλωσε η Γιάρμις.

Μέχρι τώρα, η ανακοίνωση της υπηρεσίας φυλακών την Παρασκευή ήταν η μόνη επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του Ναβάλνι, σφοδρού επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Γιάρμις με ανάρτηση της στο X, δήλωσε ότι ένας υπάλληλος της φυλακής είχε πει ότι η σορός του Ναβάλνι είχε μεταφερθεί στο Σαλεχάρντ, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα των φυλακών, από Ρώσους ερευνητές, οι οποίοι διεξάγουν «έρευνα».

Όταν ο δικηγόρος του Ναβάλνι και η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα, έφτασαν στο νεκροτομείο στο Σάλεκχαρντ το βρήκαν κλειστό και διαβεβαιώθηκαν ότι το πτώμα του Ναβάλνι δεν βρισκόταν εκεί, είπε η Γιάρμις.

«Είναι κλειστό, παρά τις διαβεβαιώσεις της αποικίας ότι λειτουργούσε και ότι η σορός του Ναβάλνι βρίσκεται εκεί», δήλωσε η Γιάρμις.

«Ο δικηγόρος κάλεσε τον αριθμό τηλεφώνου που αναγράφεται στην πόρτα. Του είπαν ότι ήταν το έβδομο άτομο που τηλεφώνησε σήμερα. Δεν έχουν το πτώμα του Αλεξέι στο νεκροτομείο».

Ένας υπάλληλος στο μοναδικό νεκροτομείο του Σαλέκχαρντ δήλωσε στο Reuters ότι η σορός του Ναβάλνι δεν είχε φτάσει.

«Η ανακριτική επιτροπή έχει εκατομμύρια επιλογές», δήλωσε ο υπάλληλος, ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του, απαριθμώντας άλλες πόλεις της περιοχής - το Λαμπιτνάνγκι, το Ναντίμ και το Ουρενγκόι - όπου θα μπορούσε να έχει σταλεί η σορός του Ναβάλνι.

«Στο Σαλέκχαρντ, έχουμε το μοναδικό νεκροτομείο», είπε. «Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε πτώματα... ούτε χαρτιά».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να έχει φτάσει ένα πτώμα πριν ξεκινήσει τη βάρδια του στις 8 π.μ., ο υπάλληλος είπε: «Κανείς δεν μου παρέδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν μας είχε παραδοθεί ένα τέτοιο πτώμα, θα μου το είχαν πει αμέσως».

Στο μεταξύ, η Γιάρμις ανέφερε πως την ειδοποίησαν πως η σορός δεν πρόκειται να δοθεί στην οικογένεια, προτού ολοκληρωθεί η έρευνα για τον θάνατό του.

Η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι ενημερώθηκαν το Σάββατο στην αποικία της φυλακής ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» δήλωσε το Σάββατο ο εκ των στενών συνεργατών του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, στο Χ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις - Συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

Οι Δυτικοί ζητούν από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον θάνατο του γνωστού Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι που πέθανε την Παρασκευή, ενώ από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 273 άτομα σε 21 πόλεις συνελήφθησαν σε εκδηλώσεις στη Ρωσία στη μνήμη του, ενώ τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που κατατέθηκαν στη Μόσχα προς τιμήν της μνήμης απομακρύνθηκαν.

Ο Ναβάλνι, ένας 47χρονος πρώην δικηγόρος, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε την Παρασκευή μετά από έναν περίπατο στην αποικία «Πολικός Λύκος» στην Αρκτική, όπου εξέτιε ποινή τριών δεκαετιών, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η OVD-Info, η οποία αναφέρεται στην ελευθερία του συνέρχεσθαι στη Ρωσία, ανέφερε ότι περισσότερα από 110 άτομα σε 13 πόλεις της Ρωσίας είχαν συλληφθεί σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις μέχρι τα ξημερώματα ου Σαββάτου.

Τουλάχιστον 69 άτομα είχαν συλληφθεί στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε η OVD-Info.

«Σε κάθε αστυνομικό τμήμα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι συλληφθέντες από ό,τι στους δημοσιευμένους καταλόγους», ανέφερε η OVD-Info. «Δημοσιεύουμε μόνο τα ονόματα εκείνων των ανθρώπων για τους οποίους έχουμε αξιόπιστες γνώσεις και των οποίων τα ονόματα μπορούμε να δημοσιεύσουμε».

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αξιοπιστία των αριθμών.

Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που κατατέθηκαν στη Μόσχα την Παρασκευή προς τιμήν της μνήμης του Ναβάλνι απομακρύνθηκαν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα σε μαύρες σακούλες.

Οι Ρώσοι που απέδιδαν τα σέβη τους αναφέρονταν στην απόγνωση και την απάθειά τους μετά τον θάνατο του Ναβάλνι.

Η Δύση ζητεί από τη Μόσχα να λογοδοτήσει

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας χθες το βράδυ για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του Ναβάλνι. Το Λονδίνο ζήτησε «ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια «αξιόπιστη» έρευνα.

«Σοκαρισμένος» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι “ευθύνεται για τον θάνατο” του Ναβάλνι, “μια ισχυρή φωνή υπέρ της αλήθειας”, ενώ και η ΕΕ κατηγόρησε «το ρωσικό καθεστώς».

«Θεωρούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό καθεστώς υπεύθυνους», αντέδρασε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει «την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους», τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι, στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι «προφανές” ότι ο Ναβάλνι “δολοφονήθηκε όπως χιλιάδες άλλοι (…) εξαιτίας ενός και μόνο ανθρώπου, του Πούτιν».

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες τις κατηγορίες αυτές «εντελώς απαράδεκτες», ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Διαδηλώσεις

Από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αντιφρονούντα, όπως στη Βαρσοβία, όπου οι διαδηλωτές – στην πλειονότητά τους νέοι-- φώναζαν «Πούτιν, δολοφόνε» και «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ».

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στο Βερολίνο μπροστά στη ρωσική πρεσβεία με συνθήματα όπως «Πούτιν δολοφόνε! Ο Πούτιν στη Χάγη», όπου έχει την έδρα του το Διεθνές Δικαστήριο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπροστά στη ρωσική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση. «Είναι μια τραγική ημέρα», δήλωσε η Πολίνα, μια 29χρονη γυμνάστρια, χαρακτηρίζοντας τον Ναβάλνι [σύμβολο ελευθερίας, γενναιότητας και αντίστασης».

Άνθρωποι έκαναν ουρές χθες το βράδυ για να αφήσουν ένα λουλούδι σε πολλές ρωσικές πόλεις στα μνημεία για τους πολιτικούς αντιφρονούντες, παρά την προειδοποίηση των ρωσικών αρχών να μην γίνου διαδηλώσεις.

Σε κανάλια στο ρωσικό Telegram, που ειδικεύονται στην παρακολούθηση της καταστολής πράξεων διαμαρτυρίας, αναφέρθηκαν συλλήψεις.

Λακωνική ανακοίνωση

Ο 47χρονος Ναβάλνι εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης για “εξτρεμιστική δράση” σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό κύκλο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

Οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, αναφέροντας σε λακωνική τους ανακοίνωση ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον ανανήψουν.

«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο», ανέφερε η ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών. «Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενή. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», πρόσθετε.

Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του. Κατά την διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους του, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον “παππού κρυμμένο στο καταφύγιο”.

Στην δίκη του για «εξτρεμιστική δράση» κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα».

Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στη Ρωσία στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν απουσία αντιπάλου και αντιπολίτευσης.