Λίγες μέρες πριν, η Μαλαισία επέβαλε καθολική απαγόρευση μετά από την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και οι ιατρικές δομές της χώρας. Δύο βδομάδες είχε αποφασιστεί ένα μερικό κλείσιμο στη Μαλαισία, όπου θα επιτρέπονταν τουλάχιστον οι οικονομικές δραστηριότητες, αλλά η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και των ανθρώπινων θυμάτων, επέβαλε την αυστηροποίηση των μέτρων.
Στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, πραγματοποιούνται 8 με 9 χιλιάδες μολύνσεις καθημερινά, οι περισσότερες μόλυνσης ανθρώπων σε όλη την Ασία καθημερινά ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπων, ξεπερνώντας ποσοστιαία ακόμα και την Ινδία.
Βέβαια ο πληθυσμός είναι αρκετά μικρότερος από τα 1.4 δισεκατομμύρια που ζουν στην Ινδία, ωστόσο τα πραγματικά κρούσματα στη Μαλαισία των 33 εκατομμυρίων υπολογίζονται πως είναι περισσότερα, καθώς οι έλεγχοι είναι σημαντικά λιγότεροι.
Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην χώρα, ξεπερνώντας τους 60 κάθε μέρα. Μόλις 5% του πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στη χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας έκανε επίκληση στον καθένα ατομική ευθύνη του καθενός.
Οι γειτονικές χώρες της Ταϋλάνδης και του Βιετνάμ είναι πλέον σε κατάσταση επιφυλακής μετά τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανέστρεψε μια απόφαση για χαλάρωση των περιορισμών στην πρωτεύουσα, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει προκύψει. Υπάρχει πλέον αμφισβήτηση για τη συνέπεια και τη συνοχή των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το Βιετνάμ από τη μεριά του προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του κορονοϊού με μαζικά self-test στην πρωτεύουσα και την υιοθέτηση των νέων κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς. Το σχέδιο είναι να ελεγχθούν παραπάνω από 100.000 άνθρωποι κάθε μέρα, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.
Μόλις 1 εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το 1% του πληθυσμού, έχουν λάβει το πρώτη δόση του εμβολίου. Αντίθετα δηλαδή από τη γειτονική Καμπότζη που το ποσοστό εμβολιασμού έχει φτάσει το 25%, παραπάνω από 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών της χώρας.
Ένα μέρος της έξαρσης φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αυτού του μήνα, παρά τους περιορισμούς που έγινε προσπάθεια να επιβληθούν.
Ωστόσο, η κόπωση από τα μέτρα για την πανδημία αποτελεί ένα σοβαρό λόγο στο μεγάλο δεύτερο κύμα που λαμβάνει χώρα σήμερα ενώ και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Σίγουρα, όλοι κοιτούν τη διπλανή Ινδονησία με τον πληθυσμό των 270 εκατομμυρίων. Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1,8 εκατομμύρια ενώ έχουν καταγραφεί και στις 34 περιφέρειες της νησιωτικής χώρας.
Ο φόβος είναι πως οι αρχικές επιτυχίες της χώρας στον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν μεταδώσει μία επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας στον πληθυσμό. Το δεύτερο κύμα στην Νοτιοανατολική Ασία, φαίνεται να είναι πολύ επικίνδυνο.