Την ισχύ της ταξιδιωτικής προειδοποίησης «για όλα τα μη απαραίτητα, τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό» ανανέωσε «κατ΄αρχήν έως και τις 14 Ιουνίου» το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η κατάσταση θα επανεξεταστεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως η ισχύς της προηγούμενης οδηγίας εξέπνεε την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νέα έρευνα, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί δεν πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα να ανοίξουν ξανά τα σύνορα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η δημοσκόπηση του YouGov διαπίστωσε ότι το 48% υποστήριξε την απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό, ενώ το 20% συμφωνεί με την ιδέα του ανοίγματος των συνόρων με συγκεκριμένες χώρες. Περίπου το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα ταξίδια εντός της ΕΕ θα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως έως το καλοκαίρι.
Περίπου το ένα τρίτο των Γερμανών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αρχικά τους σχέδια διακοπών λόγω της πανδημίας. Περίπου το 22% δήλωσε ότι ακύρωσε ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά το 18% είπε ότι διατηρούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ότι συνεχίζονται οι δραστικοί περιορισμοί στις διεθνείς συγκοινωνίες, ενώ σε πολλές χώρες εφαρμόζονται ακόμη μέτρα καραντίνας και περιορισμού της δημόσιας ζωής. Ταυτόχρονα, καλούνται να επιστρέψουν όσοι Γερμανοί βρίσκονται στο εξωτερικό - εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Xάικο Μάας: Δεν έχει νόημα να πας σε μια χώρα αν πρέπει να μείνεις σε καραντίνα για 14 ημέρες
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχολίασε την παράταση της ταξιδιωτικής οδηγίας έως τις 14 Ιουνίου για τα ταξίδια στο εξωτερικό, λέγοντας: «Προς το παρόν, δεν μπορεί κανείς να ταξιδέψει χωρίς να ανησυχεί. Εκτός τούτου, υπάρχουν διαφορετικά μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού σε κάθε χώρα. Δεν έχει νόημα να πάει κανείς σε μια χώρα εάν πρέπει να μείνει στην αρχή σε καραντίνα για 14 ημέρες».
Πρόβλεψη για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020 στη συνέχεια ο Μάας δεν θέλησε να κάνει . «Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η οδηγία θα αρθεί μετά. Συζητώ με τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν επιθυμητή μια πανευρωπαϊκή λύση. Λόγω της διαφορετικής πορείας της πανδημίας όμως δεν αποκλείονται η διαφοροποιήσεις στην ταξιδιωτική οδηγία. Αυτό θα το δούμε όμως μόνο τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.
Προσοχή στους εκδρομείς της Πεντηκοστής
Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel που αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την κυβέρνηση στην γιορτή της Πεντηκοστής η οποία είναι τέλος Μαϊου. Στην οδηγία του το γερμανικό υπουργείο καθιστά σαφές ότι όποιος έχει κάνει κράτηση για ταξίδι στο εξωτερικό την Πεντηκοστή μπορεί να το ακυρώσει μετά και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και να βασιστεί στην ταξιδιωτική οδηγία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κρατίδια της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου ισχύουν παραδοσιακά οι μεγάλες διακοπές της Πεντηκοστής.
Τέλος, όπως επισημαίνει η DW, ο τουρισμός είναι σημαντικός κλάδος στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων στη χώρα να τη βοηθήσουν να επιλεγεί ως μεσογειακός προορισμός. Την ίδια στιγμή όμως, χωρίς εμβόλιο για τον κορονοϊό οι τουρίστες μπορεί να μην θέλουν να ταξιδέψουν ακόμα κι αν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Στη Γερμανία, ο ταξιδιωτικός κλάδος αναμένει μείωση των κρατήσεων στα πακέτα έως και 70% φέτος. Η Κομισιόν εκτιμά ότι με απώλειες που φτάνουν το 90%, οι εταιρείες κρουαζιέρας είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο.