Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ σχετικά με Κυπριακό και ελληνοτουρκικά
Shutterstock
Shutterstock

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ σχετικά με Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Επίκριση στην Τουρκία για τη στάση της στο Κυπριακό, και παράλληλη έμφαση σε ελληνοτουρκικά, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι τα βασικά σημεία του προσχεδίου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά αναφέρει ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τον οποίο, στο προσχέδιο, η Κομισιόν αναμένεται να τονίσει ότι είναι υψίστης σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλλει ενεργά σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Στο προσχέδιο, αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τη λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνεται δε, ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας βελτιώθηκαν περαιτέρω και η αναφορά γίνεται στην πέμπτη συνεδρίαση του συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου τον Δεκέμβριο του 2023 κατά την οποία υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών.

Παράλληλα, στο προσχέδιο σημειώνεται ότι είναι σπάνια πια η εμπρηστική ρητορική καθώς επίσης και ότι η Άγκυρα δεν συμμετείχε σε καμία μη εξουσιοδοτημένη  δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο ή σε υπερπτήσεις.

Λόγος γίνεται επίσης στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Απριλίου 2024 στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν για εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση της Άγκυρας, ενώ αναφέρθηκαν και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Σχετικά με την Αλβανία, στο προσχέδιο τονίζεται η προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων με σαφή αναφορά στην ιδιοκτησία και στις μειονότητες, που αφορά στην Ελλάδα.

Όσο για τη Βόρεια Μακεδονία, λόγος γίνεται για σεβασμό στις διμερείς συμφωνίες μεταξύ των οποίων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η συμφωνία των Σκοπίων με τη Βουλγαρία.