Η Μόσχα ενδεχομένως δεν περίμενε την τόσο έντονη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, όταν προχωρούσε στην κινητοποίηση στρατιωτών και αρμάτων μάχης στα ουκρανικά σύνορα. Η Ουκρανία ανέκαθεν αποτελεί μία περιοχή που το Κρεμλίνο θεωρεί δικής της αρμοδιότητας και δεν δέχεται την επέκταση της επιρροής των δυτικών. Άλλωστε ακόμα κι ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ προσεκτικός όταν αναφερόταν στην ύπαρξη νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία τον προηγούμενο μήνα. Όλα άλλαξαν το τελευταίο διάστημα, όταν η Ουάσιγκτον σήκωσε τους τόνους.
Ξεκινώντας από τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο και συνεχίζοντας στα εσωτερικά της Ουάσιγκτον, οι πιθανότητες μίας ρωσικής εισβολής σε ουκρανικό έδαφος αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στους αμερικανικούς κύκλους. Όσο και αν η Μόσχα απορρίπτει μετά βδελυγμίας τέτοιου είδους σενάρια και δηλώνει ρητά πως δεν επίκειται κάποια εισβολή, ενδεχόμενη επανάληψη μίας νέας Κριμαίας του 2014 ανησυχούν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον. Οι στόχοι της Μόσχας ωστόσο είναι σαφείς.
Το Κρεμλίνο βλέπει πως η μεταφορά και εγκατάσταση όλο και περισσότερου νατοϊκού εξοπλισμού στην Ουκρανία διαβρώνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της στρατιωτικής υπεροπλίας. Αναφερόμενος ειδικά στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προμηθεύεται από την Άγκυρα η Ουκρανία, ο Φράνσις Φουκουγιάμα δήλωσε, μάλλον υπερβολικά, πως αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή και γι’ αυτό ασχολείται τόσο επισταμένα η Ρωσία με το ζήτημα. Ενδεχομένως βεβαίως τα τουρκικά drones να επηρεάσουν την κατάσταση στη διαφιλονικούμενη περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Κρεμλίνο έχει θορυβηθεί από την ευρύτερη σύσφιγξη των σχέσεων της Ουκρανίας με χώρες του δυτικού κόσμου. Το βασικό ζήτημα της Μόσχας ωστόσο είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος ο Μπάιντεν άλλωστε έχει αλλάξει άρδην τη μάλλον πλαδαρή αντιμετώπιση της Ρωσίας από την προεδρία Τραμπ σε μία ολοκληρωτική αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος πάντως προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να μην πατάει πάνω στα ευαίσθητα σημεία της Ρωσίας. Ανέδειξε ως σημαντικό ζήτημα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά ήταν προσεκτικός ώστε να μην προβεί σε σοβαρές κυρώσεις προς τη Ρωσία σε σχέση με την ενεργειακή σύνδεση της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ουκρανικού εδάφους. Η προοπτική όμως μίας ρωσικής εισβολής σε ουκρανικό έδαφος έχει οδηγήσει την Ουάσιγκτον να απειλεί με μεγάλου μεγέθους οικονομικές κυρώσεις, ενώ ο Αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της Ουκρανίας στην περίπτωση εισβολής, ώστε να δείξει την αμερικανική αποφασιστικότητα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να επιθυμούσε μία κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Μπάιντεν ώστε να δείξει πως συνομιλεί ως ίσος προς ίσο με τον ηγέτη της υπερδύναμης του κόσμου. Μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ τους θα διεξαχθεί άμεσα. Οι ρωσικές απαιτήσεις βέβαια είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν, καθώς ο Πούτιν ζητά νομικές δεσμεύσεις πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ως μετριοπαθής κι έμπειρος στις διεθνείς σχέσεις, ο Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να προωθήσει μία υποψηφιότητα του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν έχει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να δεσμεύσει νομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον.
Αν μία τέτοια στάση θα είναι επαρκής για τις ανησυχίες του Κρεμλίνου, παραμένει αμφίβολο. Το ψηφιακό τετ-α-τετ μεταξύ των δύο επικεφαλής Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας ενδεχομένως να αφαιρέσει ατμό από τη χύτρα που σφυρίζει επικίνδυνα στην περιοχή. Η ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, αρμάτων μάχης και πυροβολικού στα σύνορα με την Ουκρανία θα διατηρήσει ωστόσο τη φωτιά να καίει.