Τουρκία: Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου παραμένει στη θέση του

Τουρκία: Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου παραμένει στη θέση του

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη Μελίχ Μπουλού, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών εδώ και ένα μήνα, δήλωσε ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί παρά την όξυνση της έντασης λόγω της σύλληψης περισσότερων από 300 ατόμων τις τελευταίες δύο ήμερες.

Ο Μελίχ Μπουλού, ακαδημαϊκός και πρώην υποψήφιος το 2015 του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είναι ο πρώτος πρύτανης χωρίς καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκε σε τέτοια θέση μετά την περίοδο που είχε ακολουθήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, καταγγέλλουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που ζητούν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Στον διορισμό του πρύτανη αντιδρούν τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Bogazici, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία διορισμού του ήταν αντιδημοκρατική, προκαλώντας συζήτηση σε εθνικό επίπεδο για το εύρος των εξουσιών της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 25 άνθρωποι σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με τους περισσότερους να έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ωστόσο, 11 από αυτούς παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις αρχές. Στην Άγκυρα συνελήφθησαν 69 διαδηλωτές χθες Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπουλού δήλωσε στους δημοσιογράφους «Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ», ενώ σε δηλώσεις του στο δίκτυο HaberTurk εξέφρασε την άποψη ότι η «η κρίση θα τελειώσει μέσα σε έξι μήνες». Ο Μπουλού κατήγγειλε εξάλλου, μιλώντας στο HaberTurk, ότι οι συγκεντρωμένοι δεν τους επέτρεψαν να βγει από το κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του για να μιλήσει με “ομάδα” των φοιτητών και ότι η αστυνομία δεν του επέτρεψε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές.