Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, όπου το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.
Στις 18:00 του Σαββάτου σταματά κάθε προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έχουν επιδοθεί σε κυνήγι ψήφων, με στόχο την αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων ώστε να ελπίζουν στην επικράτησή τους.
Προβάδισμα Ερντογάν
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πιστοποιούν το προβάδισμα του αρχηγού του κράτους, τον φέρουν να βρίσκεται μπροστά πέντε μονάδες, αν και τα ινστιτούτα που τις διενεργούν έπεσαν πολύ έξω ενόψει του πρώτου γύρου.
Στον επαναληπτικό γύρο της αναμέτρησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει από τον πρώτο προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέως φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.
Παρά την αριθμητική αυτή, που a priori ευνοεί τον κυρίαρχο του πολιτικού παιγνιδιού στην Τουρκία τα τελευταία είκοσι χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια άγνωστη μεταβλητή: Αυτή είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.
Ήδη στην τουρκική διασπορά, τα μέλη της οποίας είχαν περιθώριο να ψηφίσουν ως το βράδυ της Τρίτης, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη (1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ.) απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο.
Πέραν όσων επέλεξαν την αποχή, τα δυο στρατόπεδα φλέρταραν μετά τη 14η Μαΐου με τους υπερεθνικιστές. Ο τρίτος του πρώτου γύρου, ο Σινάν Ογάν (5% των ψήφων), άλλοτε στέλεχος του MHP, τάχθηκε υπέρ του κ. Ερντογάν.
Τσαβούσογλου: Επικράτηση Ερντογάν με 56%
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβλεψε ότι ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα αποσπάσει ποσοστό άνω του 56%.
Μιλώντας σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TV100, τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός. Δεν θα εφησυχάσουμε, δεν μπορούμε να επιτύχουμε, αν εφησυχάζουμε. Όλοι πηγαίνουν στις κάλπες».
Κατηγορίες από Κιλιτστντάρογλου
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι του επιβάλλει συσκότιση, καθώς χθες το εποπτικό όργανο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, των παρόχων δηλαδή, απαγόρευσε στις εταιρείες να μεταδίδουν μηνύματα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και αυτό λίγη ώρα μετά από το μήνυμα που είχε στείλει ότι μετά τις εκλογές αν είναι στην κυβέρνηση θα διαγράψει τους τόκους των πιστωτικών καρτών.
Χθες βράδυ ο κατηγόρησε τις αρχές πως τον εμπόδισαν να στείλει SMS με τα οποία ήθελε να ενημερώσει δημοσιογράφους πως θα συμμετείχε σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.
Κατ’ αυτόν, η παρεμπόδιση έγινε «από την Αρχή Ελέγχου των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (BTS), κατά διαταγή του Ερντογάν». Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι του προέδρου το έκαναν «γιατί φοβούνται».
Η στάση της Δύσης
Οι πρώτες ενδείξεις όσον αφορά τους Τούρκους του εξωτερικού είναι ενδεικτικές. Η συμμετοχή ξεπέρασε τον πρώτο γύρο και ήδη έχουν φτάσει οι Τούρκοι απόδημοι που ψήφισαν το 1.900.000. Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η Δύση φαίνεται ότι αλλάζει στάση και αρχίζει να αποδέχεται ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ότι την επόμενη πενταετία θα τον έχουν απέναντί τους. Ενδεικτικό το δημοσίευμα του Economist που κάνει λόγο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να κερδίσει τις εκλογές.
Το επίδικο σε αυτές τις εκλογές είναι η οικονομία της επόμενης ημέρας, το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Ωστόσο λίγα ακούστηκαν για την οικονομία και αυτό που ακούστηκε μεταξύ των δύο γύρων ήταν ένας έντονα εθνικιστικός λόγος.
«Fake News»
«Καλύπτω προεκλογικές εκστρατείας εδώ και δεκαετίες, ουδέποτε είχα δει τόσα πολλά ‘fake news’ (‘ψευδείς ειδήσεις’), τόσο προσβλητικές και ομοφοβικές δηλώσεις», σχολιάζει ο Τζαν Ντουντάρ, ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet («Δημοκρατία», κεντροαριστερά), εξόριστος στο Βερολίνο, που λέει πως τον θλίβει το ότι η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε «με τον τρόπο που άρμοζε», ούτε «κάλεσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ σεβασμού».
Ο Μεντερές Τζινάρ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπασκέντ (Άγκυρα), επέκρινε την αντιπολίτευση, που φάνηκε «ανίκανη να παρουσιάσει το όραμά της για το μέλλον της Τουρκίας» και πρόβαλε «αποκλειστικά και μόνο τις αποτυχίες της κυβέρνησης και του προέδρου».
Όμως, πρόσθεσε, «ακόμη κι αν οι ψηφοφόροι δεν συμφωνούν με κάποια κόμματα της συμμαχίας, δεν έχουν την πολυτέλεια να μην ψηφίσουν».
Το HDP μάλλον συμφωνεί. Παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχθηκε, και παρά την όψιμη συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου με μικρή υπερεθνικιστική, ξενοφοβική παράταξη, το κόμμα κάλεσε ξανά την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Και μέσω Twitter χθες ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, μορφή του HDP, στη φυλακή από το 2016, επανέλαβε χθες την έκκληση από το κελί του: «Δεν υπάρχει τρίτος γύρος σε αυτή την ιστορία! Ας αναδείξουμε πρόεδρο τον κ. Κιλιτσντάρογλου, για να αναπνεύσει η Τουρκία. Πηγαίνετε στις κάλπες, ψηφίστε».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) επικρίνει την ανισορροπία στην προβολή των υποψηφίων, ο αρχηγός του κράτους μονοπωλεί τις τηλεοπτικές οθόνες.
Για τον Ερόλ Εντέρογλου, τον αντιπρόσωπο της RSF στην Τουρκία, «το σύστημα των μέσων ενημέρωσης που έχει δημιουργηθεί» αποτελεί από μόνο του μέσο νοθείας των εκλογών, καθώς «στερεί» από τους Τούρκους πολίτες τον δημοκρατικό διάλογο.
Διαβάστε ακόμα:
Η σουηδική «δοκιμασία», πρώτη πρόκληση στη νέα θητεία Ερντογάν