Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε την Παρασκευή στην Boeing τη σύμβαση για την κατασκευή του πιο εξελιγμένου μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γνωστό ως Next Generation Air Dominance, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι μετοχές της Boeing αυξήθηκαν κατά 5% μετά την είδηση, καθώς η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ κέρδισε τη Lockheed Martin για τη συμφωνία με τις μετοχές της να υποχωρούν σχεδόν 6%. Αμφότερες οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν πριν από την ανακοίνωση που αναμένεται από τον Λευκό Οίκο το πρωί της Παρασκευής.
Το πρόγραμμα NGAD θα αντικαταστήσει το F-22 Raptor της Lockheed Martin με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος κατασκευασμένο για να μάχεται μαζί με drones. Ο σχεδιασμός του αεροπλάνου παραμένει ένα μυστικό, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνει stealth, προηγμένους αισθητήρες και κινητήρες αιχμής.
Το συμβόλαιο ανάπτυξης μηχανικής και κατασκευής είναι αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων. Ο νικητής θα λάβει τελικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών ζωής του συμβολαίου.
Ο Τραμπ, ο 47ος πρόεδρος, είπε ότι το νέο αεροσκάφος θα ονομάζεται F-47. «Κατόπιν δικής μου εντολής, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά με το πρώτο μαχητικό έκτης γενιάς στον κόσμο, το έκτο, η έκτη γενιά – τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό, και θα ονομάζεται F-47», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
BREAKING: Alongside SecDef Pete Hegseth, President Trump announces production of a brand new fleet of Sixth Generation Fighter jets called the F-47, the most advanced jets anywhere in the world. Boeing has won the "highly competitive" bidding process. pic.twitter.com/YD0IFNTduA
— Charlie Kirk (@charliekirk11) March 21, 2025
Το NGAD σχεδιάστηκε ως μια «οικογένεια συστημάτων» που επικεντρώνεται γύρω από ένα μαχητικό έκτης γενιάς για την αντιμετώπιση αντιπάλων όπως η Κίνα και η Ρωσία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκαλύπτει ότι ένα πειραματικό πρωτότυπο του F-47 βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστικές πτήσεις εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.
«Είναι κάτι που κανείς δεν έχει ξαναδεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα επανδρωμένα αεροσκάφη, προγραμματίζεται να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία τη δεκαετία του 2030 και θα πολεμούν μαζί με ημι-αυτόνομα drones, καθώς το Πεντάγωνο επιδιώκει να αποκτήσει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας υποστηρίζουν ότι τα επανδρωμένα αεροσκάφη παραμένουν ζωτικής σημασίας για τους πολέμους του μέλλοντος, ειδικά εάν ενσωματώνουν προηγμένα σχέδια, εξελιγμένους αισθητήρες, πιο ισχυρούς κινητήρες και δυνατότητα ελέγχου των ημι-αυτόνομων drones που θα τα συνοδεύουν.
Τα ημι-αυτόνομα drones που θα συνοδεύουν το νέο μαχητικό βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Τα πρώτα drones, που κατασκευάζονται από τις General Atomics και Anduril Industries, θα πετάξουν αυτό το καλοκαίρι και έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πυραύλους.
Μελλοντικές εκδόσεις τους πιθανότατα θα προσαρμοστούν για άλλες αποστολές, όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος και η συλλογή πληροφοριών. Αυτά τα drones είναι τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ που φέρουν τον χαρακτηρισμό «F» (fighter/μαχητικό).
Για την Boeing, η νίκη σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τύχης μιας εταιρείας που έχει δυσκολευτεί τόσο στην εμπορική όσο και στην αμυντική πλευρά της επιχείρησής της και είναι μια σημαντική ώθηση για την επιχείρηση παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών του Σεντ Λούις του Μιζούρι.
Χέγκσεθ: Το F-47 θα προσφέρει αμερικανική κυριαρχία στους αιθέρες
Μιλώντας για το έκτης γενιάς αεροσκάφος, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι το μαχητικό αεροσκάφος θα προσφέρει στις ΗΠΑ «γενιές στο μέλλον της αεροπορικής κυριαρχίας».
«Είχαμε το F-15, είχαμε το F-16, το F-18, το F-22, το F-35, τώρα έχουμε το F-47, το οποίο στέλνει ένα πολύ άμεσο, σαφές μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν πάμε πουθενά, και στους εχθρούς μας, ότι θα είμαστε σε θέση να προβάλλουμε ανεμπόδιστα την ισχύ μας σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Χέγκσεθ.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στρατηγός Ντέιβιντ Άλβιν τόνισε ότι το αεροσκάφος είναι το «κόσμημα του στέμματος της οικογένειας συστημάτων εναέριας κυριαρχίας επόμενης γενιάς», το οποίο θα βοηθήσει «να γραφτεί η επόμενη γενιά του σύγχρονου εναέριου πολέμου».
Το F-47 θα είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς στον κόσμο, δήλωσε ο Άλβιν σε πρόσθετη δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Πολεμική Αεροπορία, και θα έχει «σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια, πιο προηγμένο stealth, θα είναι πιο βιώσιμο, υποστηριζόμενο και θα έχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα» από τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.
«Σε σύγκριση με το F-22, το F-47 θα κοστίζει λιγότερο και θα είναι πιο προσαρμόσιμο σε μελλοντικές απειλές - και θα έχουμε περισσότερα στο απόθεμά μας», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο στρατηγός Ντέιβιντ Άλβιν.