Την ανησυχία τους για την «επιδείνωση της ξένης ανάμιξης» στη Λιβύη συζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν ενώ «συμφώνησαν στην ανάγκη επείγουσας αποκλιμάκωσης», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι δύο ηγέτες επίσης συνομίλησαν για την επαναλειτουργία των οικονομιών των ΗΠΑ και της Γαλλίας καθώς και για τις παγκόσμιες οικονομίες που παρέμειναν σε καθεστώς lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Τραμπ δήλωσε πως προσμένει στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7).
Η βορειοαφρικανική χώρα αποτελεί ένα πολεμικό θέατρο στο οποίο πρωταγωνιστούν ισλαμιστές διαφόρων αποχρώσεων, πρώην στελέχη του καθεστώτος Καντάφι, με πρώτο και καλύτερο τον Χαλίφα Χάφταρ, καθώς και κράτη όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ που συνδράμουν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές: την GNA υπό τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράζ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (Libyan National Army – LNA).
Ανεπισήμως η Γαλλία έχει εμπλακεί ενεργά στο πλευρό του Χάφταρ, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ακόμη και σήμερα η Λιβύη παραμένει μια χώρα με τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα και εν μέσω αβυσσαλέου εμφυλίου πολέμου παράγει 1,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που έχει έδρα την ανατολική Λιβύη, εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπως δήλωσε εκ νέου πρόσφατα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Χένρι Γούστερ, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον θεωρεί «προβληματική» την ανάπτυξη των σχέσεων του Χάφταρ με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.