Ρωσικές συσκευές που παίρνουν φωτιά στις αποσκευές των αεροπλάνων και στις αποθήκες των αεροδρομίων είναι «μη ανιχνεύσιμες» από τους σαρωτές, προειδοποίησε ειδικός σε θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με την Telegraph.
Ο Τζιμ Τερμίνι, σύμβουλος αεροπορικής ασφάλειας που συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), δήλωσε ότι ο τύπος των συσκευών που βρέθηκαν φυτεμένες σε μια πτήση προς τη Βρετανία από τη Λειψία νωρίτερα φέτος θα μπορούσε να μην εντοπιστεί από τις τρέχουσες διαδικασίες ασφαλείας.
Η προειδοποίηση εκδόθηκε αφού προέκυψε ότι ένας εμπρηστικός μηχανισμός αναφλέχθηκε μέσα σε μια αποθήκη της DHL στη Λειψία στις 22 Ιουλίου.
Το πακέτο, που λέγεται ότι περιείχε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης μαζί με ένα δοχείο με υγρό, είχε προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph της Ουκρανίας: The Latest podcast, ο κ. Τέρμινι δήλωσε σχετικά με αυτούς τους εμπρηστικούς μηχανισμούς: «Δεν μπορούμε να τις εντοπίσουμε. Είναι μη ανιχνεύσιμοι λόγω της ποσότητας των καθημερινών αντικειμένων που βρίσκονται εκεί μέσα και των πραγμάτων που επιτρέπεται να βάζετε σε φορτίο».
Εξήγησε ότι αν και οι κανόνες του αεροδρομίου επιτρέπουν σήμερα στους επιβάτες να μεταφέρουν μέχρι 100 ml υγρών μέσω του συστήματος ασφαλείας, ορισμένες ουσίες όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου - που χρησιμοποιείται στη βαφή μαλλιών - είναι αδύνατο να αποκλειστούν εντελώς.
Παρόμοια προβλήματα ισχύουν και για τα υγρά που αποστέλλονται με το ταχυδρομείο και μεταφέρονται με αεροπλάνα, είπε.
«Μας πήρε 18 χρόνια από το σχέδιο βόμβας με υγρά το 2006 για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε [με την άρση του κανόνα των 100ml] και μόλις φτάσαμε εκεί, και μετά εμφανίστηκαν αυτοί οι εμπρηστικοί μηχανισμοί», συνέχισε ο κ. Τέρμινι.
«Για μένα είναι πραγματικά ανησυχητικό, διότι η μεθοδολογία επίθεσης είναι βιώσιμη, είναι ρεαλιστική, είναι φθηνή, είναι εύκολη. Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού είναι ένας έγκυρος στόχος, όσον αφορά τους Ρώσους».
Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί είναι σχεδιασμένοι να πιάνουν φωτιά αντί να εκρήγνυνται με τον ίδιο τρόπο όπως μια βόμβα. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο εύκολο να κρυφτούν από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) που συνήθως χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες τις τελευταίες δεκαετίες.
Ζητώντας περισσότερη δράση από τις αρχές ασφάλειας των αερομεταφορών, ο σύμβουλος του ICAO δήλωσε: «Η αντίδραση αυτή τη στιγμή έχει αφεθεί στα επιμέρους κράτη να ασχοληθούν. Η ΕΕ έχει ένα συλλογικό καθεστώς ασφάλειας των αερομεταφορών και δεν έχει λάβει πρόσθετα μέτρα».
«Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια επείγουσα τροπολογία που απαιτεί κάθε φορτίο που προέρχεται από την Ευρώπη ή ένα κράτος [της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών] να υποβάλλεται σε πρόσθετους ελέγχους».
Οι βρετανικές αρχές είναι κατανοητό ότι εξετάζουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ασφαλείας.
Η ιστοσελίδα της βρετανικής DHL ανέφερε την Πέμπτη ότι δε δέχεται υγρά προς αποστολή, όσο μικρό κι αν είναι το δοχείο.