Μία ανάσα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ημέρα εκείνη που άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας, το συλλογικό τραύμα της ισραηλινής κοινωνίας είναι ανοιχτό και αιμορραγεί, το μέτωπο της Γάζας επίσης ανοιχτό, η εκεχειρία άπιαστη και αβέβαιο το μέλλον των ομήρων και των άμαχων Παλαιστινίων, και ανοιχτό είναι πλέον και το βόρειο μέτωπο με την «χαμηλής έντασης» σύγκρουση που μαίνεται μετά την 7η Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να έχει αλλάξει δυναμική κινούμενη πιθανώς προς έναν ανοιχτό πόλεμο.
Ο κυρίαρχος φόβος ήδη από την επομένη της σφαγής των αμάχων του Ισραήλ από τη Χαμάς και την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μία περιφερειακή διάχυση που θα μπορούσε να συμπαρασύρει ταυτόχρονα το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τις ώρες αυτές τα τύμπανα ενός γενικευμένου πολέμου, με καταστροφικό αντίκτυπο για τον Λίβανο και απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, έχουν φθάσει να ηχούν τόσο δυνατά που υπερκαλύπτουν τη φωνή της διεθνούς διπλωματίας.
Αν βγαίνει ολοκληρωτικά από το «κάδρο» για το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν μία ούτως ή άλλως άπιαστη εδώ και μήνες εκεχειρία, όπως παραδέχονται υπό καθεστώς ανωνυμίας -γιατί επισήμως δεν γίνεται- αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, όλα μένουν ανοιχτά για την τροπή που μπορεί να λάβουν το μπαράζ επιδρομών και ρουκετών, και η εξόντωση του διοικητή Ιμπραχίμ Ακίλ στη Βηρυτό, σε συνέχεια της πρωτοφανούς στα χρονικά «επιχείρησης βομβητής».
Ένα τεράστιο ψυχολογικό και επιχειρησιακό χτύπημα υπέστη η Χεζμπολάχ με τους βομβητές και τους ασυρμάτους που εκρήγνυνταν επί δύο ημέρες στα χέρια της, και ούσα ήδη αποπροσανατολισμένη και αποδιοργανωμένη δέχθηκε χθες ένα ακόμη ταπεινωτικό πλήγμα με την εξόντωση του Ιμπραχίμ Ακίλ, εκ των ιδρυτικών μελών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλων δέκα αξιωματούχων της οργάνωσης σε στοχευμένη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Η πρωτοφανής σε σύλληψη και εκτέλεση συντονισμένη επίθεση με τους βομβητές για την οποία επισήμως ούτε αρνείται, ούτε και αναλαμβάνει την ευθύνη το Ισραήλ, ήλθε να «γκρεμίσει» τις εσωτερικές επικοινωνίες της Χεζμπολάχ, να τη ρίξει σε εσωτερικό χάος και να ισοπεδώσει το αφήγημα περί ισχυρών συστημάτων ασφαλείας. Ένα επόμενο μήνυμα ότι δεν μπορεί να «κρυφτεί» πουθενά, ούτε καν στα υπόγεια, ήταν η εξουδετέρωση του Ιμπραχίμ Ακίλ, επικηρυγμένου για 7 εκατ. δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το φερόμενο ρόλο του στη σφαγή της Βηρυτού το 1983, όταν πέντε τόνοι εκρηκτικών ισοπέδωναν τους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών σκοτώνοντας 241 στρατιώτες.
Ένα 24ωρο μετά το διάγγελμα του Χασάν Νασράλα, που έβριθε απειλών κατά του Ισραήλ αλλά και αμηχανίας μπροστά τον απόλυτο αιφνιδιασμό, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ είδε να εξοντώνεται στο προπύργιο Νταχίγια της σιιτικής οργάνωσης στη Βηρυτό και δεύτερος υπαρχηγός του μέσα σε δύο μήνες. Ο Ιμπραχίμ Ακίλ θεωρούνταν το Νο. 2 στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ μετά την εξουδετέρωση του Φουάντ Σουκρ επίσης σε ισραηλινή επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τον Ιούλιο. Νεκρός σε επιδρομή είχε πέσει και ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι της Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο, πριν ακολουθήσει στη Δαμασκό η εξουδετέρωση του ίδιου του Ισμαήλ Χανίγια.
Η ισραηλινή επιδρομή που σκότωσε τον Ιμπραχίμ Ακίλ ισοπέδωσε κτήριο στη Βηρυτό και ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ είχε συνάντηση με άλλα υψηλόβαθμα μέλη στα υπόγεια του κτηρίου ώστε να «χρησιμοποιήσουν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες». Δεκατέσσερις νεκροί και πάνω από 60 τραυματίες ήταν ο αρχικός απολογισμός του πλήγματος.
Ο Ιμπραχίμ Ακίλ φέρεται να είναι ο αρχηγός της διεύθυνσης στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ και ντε φάκτο ηγέτης της δύναμης Ραντουάμ, επίλεκτης μονάδας κομάντο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του Ισραήλ, κατά κατά Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές έχει υιοθετήσει την αποστολή κατάκτησης της Γαλιλαίας. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Χαγκάρι, ο Ακίλ, καθώς και αρκετοί διοικητές της Ραντουάν που σκοτώθηκαν στο ίδιο πλήγμα στη Βηρυτό, βρίσκονταν πίσω από σχεδιασμούς για εισβολή της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, ανάλογη με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαίωσε άμεσα το θάνατο Ακίλ.
Πριν το πλήγμα στη Βηρυτό, ισραηλινά μαχητικά είχαν εξαπολύσει το σφοδρότερο σφυροκόπημα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο στον έναν χρόνο που μετρά η διασυνοριακή σύγκρουση, η οποία έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό περισσότερων από 150.000 κατοίκων και στις δύο χώρες. Για το Ισραήλ η επιστροφή των εκτοπισθέντων κατοίκων του βορρά έχει συμπεριληφθεί στους επίσημους πολεμικούς στόχους, μαζί με την απελευθέρωση των ομήρων και την εξάλειψη της απειλής της Χαμάς στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ εμμένει -όπως επανέλαβε και στο προχθεσινό του διάγγελμα ο Χασάν Νασράλα- ότι δεν θα σταματήσει να τρομοκρατεί με ρουκέτες τις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ εάν δεν μεσολαβήσει εκεχειρία στη Γάζα. Πλήρες το αδιέξοδο, και ορατός ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου που καμία πλευρά δεν επιζητά, αλλά σε συνθήκες τόσο μεγάλης έντασης ακόμη και μία αστοχία, λάθος υπολογισμός ή και αντίποινα με αρχική πρόθεση να είναι «ζυγισμένα» μπορεί να καταλήξουν να τυλίξουν τη Μέση Ανατολή στις φλόγες.
Το τελευταίο 24ωρο, τα ισραηλινά μαχητικά έχουν πλήξει περισσότερους από 100 στόχους της Χεζμπολάχ κυρίως σε τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει περισσότερες από 140 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, με την πλειονότητά τους να αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αεράμυνα και άλλες να καταλήγουν σε μη κατοικημένες περιοχές. Μετά την εξόντωση του Ιμπραχίμ Ακίλ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέδωσε λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλούν από μόνες τους». Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανέφερε από πλευράς του: «Η αλληλουχία των ενεργειών στη νέα φάση [σ.σ. του πολέμου θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: Η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».
Το βάρος των επιχειρήσεων έχει ξεκάθαρα πλέον μετατοπιστεί από τα νότια και τη Λωρίδα της Γάζας στο βόρειο μέτωπο, με την ισραηλινή πλευρά να αναφέρει πως δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση και δίχως να υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να κινηθεί προς μία χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο.
Η αμερικανική διπλωματία και τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ συγκλήθηκε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας εκ μέρους αραβικών χωρών. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιέζουν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, παρά την κλιμάκωση στον Λίβανο. Ερωτηθείς, εάν μία συμφωνία είναι ρεαλιστική, απάντησε: «Αν ποτέ πω ότι δεν είναι ρεαλιστική, τότε θα μπορούσα κάλλιστα να φύγω. Πολλά πράγματα δεν φαίνονται ρεαλιστικά μέχρι να τα κάνουμε. Πρέπει να το συνεχίσουμε».