Έκδηλη είναι η ενόχληση της Τουρκίας για τη δημοσιευθείσα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία και επισημαίνει πως η ενταξιακή διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, καλώντας τη γείτονα χώρα να αλλάξει στάση.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικό αντέδρασε έντονα στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέροντας ότι περιλαμβάνει «άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση», καθώς και ότι αποτελεί μια «ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση του ΕΚ τόσο για τις σχέσεις με τη χώρα μας».
Μάλιστα επιτίθεται στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορώντας τα είναι δέσμια της «καθημερινής λαϊκιστικής πολιτικής», ενώ για τις αξιώσεις που θέτουν, όπως σημειώνει, για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, τονίζει ότι «αντανακλούν τις μονομερείς απόψεις ορισμένων κύκλων και είναι αποκομμένες από την ιστορική και νομική πραγματικότητα» και δεν έχουν καμία ισχύ για την Τουρκία.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Αυτή η έκθεση, γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, αντικατοπτρίζει τη συνήθη ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση του ΕΚ τόσο για τις σχέσεις με τη χώρα μας όσο και για το μέλλον της ΕΕ. Αυτή η έκθεση, δυστυχώς, δείχνει επίσης ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι δέσμια της καθημερινής λαϊκιστικής πολιτικής και πόσο μακριά απέχουν από την ανάπτυξη της σωστής στρατηγικής προσέγγισης τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την περιοχή μας.
Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ηπείρου μας, όταν έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, θεωρούμε παράλογο το Ευρωκοινοβούλιο να αναδεικνύει διαφορετικές επιδιώξεις αντί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σχέσεών μας.
Επιπλέον, οι αξιώσεις του ΕΚ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, οι οποίες αντανακλούν τις μονομερείς απόψεις ορισμένων κύκλων και είναι αποκομμένες από την ιστορική και νομική πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ για εμάς.
Το επόμενο διάστημα, κοινός μας στόχος με την ΕΕ είναι η ταχεία ολοκλήρωση της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης και του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Τα αμοιβαία βήματα που θα κάνουμε σε αυτά τα θέματα θα φέρουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και την ενταξιακή μας διαδικασία σε ένα νέο και δυναμικό επίπεδο.
Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την ΕΕ σε μια παγκόσμια δύναμη απέναντι σε όλες τις τρέχουσες προκλήσεις, ιδίως την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την εκτροπή του εμπορίου και τις οικονομικές δυσκολίες. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αναγνωριστεί μόνο με μια οραματική προοπτική που δεν παραδίδεται στα καθημερινά συμφέροντα ορισμένων κύκλων.
Ελπίζουμε ότι το νέο ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του 2024 θα ενεργήσει με αμερόληπτη, ορθολογική και εποικοδομητική προοπτική».