Η Γερμανία ενδέχεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαίρεση από τα όρια δανεισμού της ΕΕ, προκειμένου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της τα επόμενα χρόνια, χωρίς να παραβιάσει τους κανονισμούς της Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Γιόργκ Κούκιες, στο Reuters.
«Φαίνεται πιθανό ότι θα το κάνουμε αυτό, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί αργότερα», ανέφερε ο Κούκιες σε συνέντευξή του στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητείται ήδη στη γερμανική κυβέρνηση, σε συντονισμό με τα νέα κόμματα του συνασπισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς την επιβολή των πειθαρχικών μέτρων που θα ίσχυαν εάν το έλλειμμα υπερέβαινε το 3% του ΑΕΠ.
Η Πορτογαλία έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει εξαίρεση, ενώ η Πολωνία αναμένεται να ακολουθήσει, σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι η πρόταση θα υιοθετηθεί ευρέως από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ενισχύοντας τις αμυντικές επενδύσεις της ΕΕ κατά 650 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προκειμένου να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μάρτιο σχέδια για μια σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, τα οποία εκθειάστηκαν από αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτής της εβδομάδας.
Το δημοσιονομικό σχέδιο περιλαμβάνει 500 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα ειδικό ταμείο υποδομών και προγραμματίζει την εξάλειψη των αμυντικών δαπανών από τους εγχώριους κανόνες που περιορίζουν τον δανεισμό.
Ο Κούκιες δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία δεν έχει καμία αντίρρηση για την κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να αφορά πραγματικά κοινά στρατιωτικά έργα.
Στη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ο Κούκιες επανέλαβε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ο ρόλος μου σε αυτό είναι απλώς να κατανοήσω τη θέση των ΗΠΑ, να εξηγήσω τα συμφέροντα του μεγαλύτερου κράτους μέλους της ΕΕ και να συντονιστώ ξανά με τους Ευρωπαίους φίλους μας», δήλωσε ο Κούκιες.
Είπε επίσης ότι σκοπεύει να εξηγήσει στον Μπέσεντ συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι πιθανές αυξήσεις δασμών μπορεί να πλήξουν αρνητικά τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα να αναδείξει τα αμοιβαία οφέλη από μια συμφωνία.
Η Γερμανία ήταν το μόνο μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που δεν κατάφερε να αναπτύξει την οικονομία της τα τελευταία δύο χρόνια, και οι αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικό πλήγμα, πιθανά οδηγώντας τη χώρα σε τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεσης για πρώτη φορά.
Ο Κούκιες πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει μια τέτοια μοίρα αν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον.