Το Κίεβο δήλωσε ότι ζητά από την Ιταλία περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να επεκταθεί η αμοιβαία αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χωρίς να της προσφερθεί η ένταξη στη Συμμαχία ή η αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων.
Η Ουκρανία επιδιώκει εγγυήσεις ασφαλείας από τους δυτικούς συμμάχους της πριν από τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής. Θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το έχουν απορρίψει.
Η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες καταρτίζουν επίσης σχέδια για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων για τη διασφάλιση μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Ρωσία αντιτίθεται σε τέτοια σχέδια, αλλά ο Τραμπ έχει πει ότι πιστεύει ότι η Μόσχα μπορεί να συμφωνήσει.
H Μελόνι, ηγέτης ενός ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος στην Ιταλία, αν και θεωρείται σύμμαχος του Τραμπ, ωστόσο έχει παραμείνει ισχυρός δημόσιος υποστηρικτής της Ουκρανίας.
Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η ίδια δήλωσε ότι η επέκταση της συμφωνίας συλλογικής ασφάλειας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ θα ήταν μια πιο «μόνιμη λύση» από την αποστολή ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων ή τη χορήγηση στο Κίεβο πλήρους ένταξης.
Το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ απαιτεί από όλα τα μέλη της συμμαχίας να θεωρούν μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε από αυτά ως επίθεση εναντίον όλων.
«Χαιρετίζουμε αυτή τη δήλωση ως μέρος της συζήτησης για την παροχή μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης γενικότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι σε ενημέρωση στο Κίεβο.
«Όσον αφορά ειδικά αυτή την πρόταση, βρισκόμαστε σε επαφή με τους Ιταλούς συναδέλφους μας για να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης», δήλωσε ο Τίχιιi, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να επιθυμεί οι εταίροι της να στείλουν στρατιωτικά αποσπάσματα στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής προσπάθειας.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση την Παρασκευή ότι η ιδέα της Μελόνι ήταν «πολύ ρεαλιστική».
Μετά από μια μαζική ρωσική αεροπορική επιδρομή στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την Παρασκευή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την έκκληση που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για εκεχειρία που θα καλύπτει τον αέρα και τη θάλασσα, αν και όχι χερσαία στρατεύματα, ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη.